De stilste koelkast voor in huis

Bijgewerkt: 6 februari 2022

Oude koelkasten kunnen aardig wat lawaai maken. Maar dit geldt ook voor sommige nieuwe modellen. Welke koelkast is het stilst? Dit hangt voornamelijk van de afmeting af. Een grote koeling moet gewoon harder werken. Daarnaast speelt ook het merk een rol. Benieuwd naar de stilste koelkast? Hier komt hij dan.

Zoveel geluid maakt een koelkast

Hoeveel geluid een koelkast maakt hangt van het merk en model af. Maar ook van de omgevingstemperatuur. Is de omgeving warm of zeer koud dan moet de koelkast harder werken. Daarnaast speelt leeftijd een rol. Oudere modellen maken ontzettend veel lawaai, terwijl de nieuwste versies stiller zijn.

Hoeveel geluid maakt een koelkast? De moderne apparaten hebben een geluidsniveau die tussen de 36 en 55 dB ligt.

De stilste koelkast

Benieuwd naar de stilste koelkast? Dat is de minikoeling. Deze heeft een geluidsniveau van 26-28 dB. Dat is natuurlijk een stuk stiller dan de meeste koelkasten. Hoe kan het dat een mini koelkast zo stil is? Dit heeft met de kleinere onderdelen te maken maar ook met de compacte inhoud, waardoor de motor niet zo hard te werken.

Naar mini koelkasten

Een mini koelkast is ideaal voor gebruik op de slaapkamer of studeerkamer. Qua geluid heb je er helemaal geen last van.

Tweede keuze: koelvriescombinatie

Je zou denken dat een koelvriescombinatie niet zo stil is, maar dat is hij verrassend genoeg wel. Een moderne koelvries combinatie heeft een geluidsniveau dat tussen de 38 en 42 dB ligt. Zoek je dus een stille koelkast, dan zou je zeker eens aan dit model moeten denken.

Het voordeel van een koel vries combinatie is dat je ook producten kunt invriezen. Waarbij er toch voldoende ruimte in de koelkast zelf aanwezig blijft. Zoek je de meest stille koelvriescombinatie dan kom je bij deze merken uit:

  • Samsung
  • Whirlpool

Deze twee merken bieden de beste opties. Maar let op want dit soort modellen kan wel wat duurder zijn. Te beginnen vanaf € 495, maar de grotere en betere modellen kosten al snel tegen de € 900.

Bekijk stille koel/vries combinaties

Normale koelkast maakt het meeste geluid

Eigenlijk is de normale koelkast, dus geen koelvries combinatie of een minimodel, de grootste druktemaker. Veel van deze modellen hebben een geluidsniveau dat tussen de 40 en 55 dB ligt. Zoek je toch een stille Willie dan kom je bij de mini koelkast of het tafelmodel uit. Maar een groter model die zo stil is? Dat kom je eigenlijk niet tegen.

Geluidsniveau klassen: de uitleg

Ga je voor een nieuwe koelkast kijken, dan zie je soms iets over de geluidsniveauklassen staan. Je hebt geluidsniveau klasse A, dit is de meest stille koelkast. Geluidsniveau klasse C is behoorlijk luidruchtig. In een webshop staat vaak het geluidsniveau in decibel aangegeven, dat is veel duidelijker.

Dit kun je doen aan een hard zoemende koelkast

Soms lijkt de koelkast op te stijgen, zowel geluid maakt hij. Wat kun je doen aan een hard zoemende koelkast? Kijk eerst of het apparaat wel waterpas staat. Is dit niet het geval dan maakt hij soms meer lawaai dan noodzakelijk is.

Soms sluit de deur van de koeling niet goed. Hierdoor moet de koelkast ontzettend hard werken om de inhoud op temperatuur te houden. Duw dus even tegen de deur aan. Kijk ook even naar de rubbertjes van de deur. Veel mensen weten niet dat het rubber na 5-10 jaar aan vervanging toe is. Vooral wanneer de koelkast in een vochtige ruimte staat dan slijten rubbertjes sneller. Schimmelvorming of scheurtjes in het rubber zijn zeker een teken dat je dit moet vervangen.

Kijk gelijk even naar de ventilatieroosters, die moeten vrij zijn. Er mag geen stof aanwezig zijn en je legt natuurlijk ook geen producten op of tegen het ventilatierooster aan.

Soms staat er iets in de koelkast te trillen. Bijvoorbeeld glazen potten die tegen elkaar aan staan. Of een plateau dat niet goed vastzit. Check dit even.

Een defect

Als laatste kan een koelkast flink wat lawaai maken wanneer hij kapot is. Meestal zit het defect in de motor, maar soms ook in de ventilator of de compressor. Een defecte koelkast kun je laten repareren. Gaat het om een ouder model dan is het voordeliger om een nieuwe aan te schaffen. Reparatie zou dan veel te duur zijn.

Koelkast maakt lawaai in de winter

In de winter is het een stuk kouder, je zou denken dat dit goed voor de koelkast is. Hij hoeft dan immers niet zo hard te werken. Een foute gedachte want juist in de winter moet hij extra hard werken. De motor heeft het dan zwaar. Vooral koelkasten die in een kelder of garage staan verbruiken tijdens de winterperiode veel energie.

Wanneer de motor telkens moet draaien dan hoor je dit. Oftewel: de koelkast maakt meer lawaai dan normaal. Al helemaal wanneer het om een ouder model gaat. Wil je energie besparen en van dit vervelende geluid afkomen? Schaf dan een nieuwe koelkast aan.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De stilste koelkast voor in huis
Schuiven naar boven