Je tanden zelf polijsten

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je wil wittere tanden of in ieder geval die verkleuringen aanpakken. Je tanden zelf polijsten is goed mogelijk. Het grootste voordeel: je hoeft niet naar de tandarts en je bent goedkoper uit. Bij een verkeerde aanpak kan zelf polijsten nadelig uitpakken. Daarom vind je hieronder een uitgebreide handleiding en tips met betrekking tot je tanden zelf polijsten.

Waarom tanden polijsten zo goed is

Na een gebitsreiniging zal de mondhygiënist de tanden vaak polijsten. Dit voorkomt ongewenste aanslag. Bovendien ziet het gebit er dan net wat mooier uit.

Polijsten houdt in dat de mondhygiënist of tandarts met een schurend middel over de tanden en kiezen gaat. Hierdoor worden ze glad en verdwijnen verkleuringen. Tandplak en bacteriën hechten zich niet meer zo makkelijk aan de tanden of kiezen.

Je tanden zelf polijsten

Kan je zelf je tanden polijsten? Dat kan, er zijn voldoende producten hiervoor verkrijgbaar. Let op, gebruik nooit een schurend middel zoals je dit in het huishouden toegepast. Sommige mensen polijsten hun tanden echt met Cif, Jif of Vim (merknamen). Dit moet je niet doen, hartstikke slecht voor je gebit.

Je tanden zelf polijsten doe je met een van onderstaande producten. Lees ook hoe je het polijsten toepast.

Elektrische tandenpolijster

Voor het meeste gebruiksgemak ga je voor een elektrische tanden polijster. Je hebt keuze uit verschillende setjes, waar je voor kiest is een beetje afhankelijk van je wensen. Met de uitgebreide set kun je veel meer maar dit is niet altijd noodzakelijk.

Je koopt een elektrische tandenpolijster vanaf ongeveer € 30. Je krijgt niet alleen het apparaat maar ook een aantal borstels en handgereedschap erbij. Zo kun je zelf thuis tandsteen, tandplak en aanslag verwijderen.

Bekijk elektrische tandenpolijsters

Polijst tandpasta

Wittere tanden en het verwijderen van tandplak doe je met speciale polijst tandpasta. Dit kan dus niet met normale tandpasta. De polijst tandpasta zit vaak bij de tandenpolijster erbij, maar op een later moment moet je hem los kopen.

Naar polijst tandpasta

Aan de slag: doet polijsten pijn?

Geen zorgen, het polijsten doet geen pijn. Je ervaart hooguit een kriebelend gevoel. Wanneer polijsten toch pijn doet dan volg je de handleiding niet goed. Mogelijk druk je hard op het tandvlees. Ook kan er sprake zijn van gevoelige tandhalzen, maar alleen in uitzonderlijke gevallen veroorzaakt dit pijn tijdens het polijsten.

Merk je dat de pijn aan blijft houden, stop dan met het polijsten. Ga naar de tandarts op mondhygiënist en vraag om advies.

Zelf tanden polijsten: zo doe je dat

Wat je nodig hebt is de polijster met de roterende kop en de speciale tandpasta. Doe een beetje van deze tandpasta op de borstelkop. Dit hoeft niet veel te zijn, ongeveer ter grootte van een erwt. Zet de borstelkop op het vlakke gedeelte van een voortand en zet de polijster aan. Laat de kop 1-2 seconden zijn werk doen en ga door naar de volgende tand.

Behandel niet alleen de buitenkant maar ook de kauwvlakken en de binnenkant van tanden en kiezen. Het polijsten van het gehele gebit neemt maximaal 5 minuten in beslag.

Polijst je vaker? Gebruik ter afwisseling normale tandpasta. De polijst tandpasta heeft namelijk een schurend effect, dit mag je niet te vaak gebruiken. Vier keer per jaar is meer dan voldoende.

Is tanden polijsten schadelijk?

Wanneer je het goed aanpakt is het zelf polijsten van tanden niet schadelijk. Wanneer je hierover twijfelt kun je de behandeling beter door een professional uit laten voeren.

Kunnen gele tanden weer wit worden?

Een verkleuring van de tanden ontstaat vaak door voedingsstoffen. Denk hierbij aan drop, rode wijn, koffie of thee. Ook roken zorgt voor een vieze aanslag op de tanden. Gele tanden heeft vaak met het onderliggend tandbeen te maken. Wanneer het tandglazuur is aangetast dan schijnt het onderliggend tandbeen er doorheen.

Als laatste zijn gele tanden ook erfelijk bepaald. We worden niet allemaal met een wit gebit geboren. De kleur van je gebit hangt dus ook een beetje van je ouders af.

Kunnen gele tanden weer wit worden? Wanneer dit door verkleuring door voedingsstoffen komt, dan kun je ze zeker witter krijgen. Maar wanneer je tanden van zichzelf al wat geler zijn dan wordt het lastig om ze mooi wit te krijgen. Vaak moet je dan terugvallen op de meer agressieve methoden, dit is niet goed voor je tanden en kiezen.

Een andere optie is het plaatsen van facings. Dit zijn een soort schildjes die voor je normale tanden worden geplaatst. Hierdoor zien ze er mooier uit. Meestal worden facings gebruikt voor het herstellen of repareren van afgebroken tanden en kiezen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Je tanden zelf polijsten
Schuiven naar boven