De beste tandenstokers voor een gezond gebit

Bijgewerkt: 16 januari 2022

Welke tandenstokers zijn het beste? Kijk je in de (online) winkel, dan zie je heel wat keuze. Van dure merken tot spotgoedkoop, hoe zit het met de kwaliteit? In deze blogpost ontdek je niet alleen de beste tandenstokers maar ook hoe je ze gebruikt. Bij verkeerd gebruik werken ze namelijk helemaal niet effectief. Hierdoor blijft er teveel tandplak achter. Uiteindelijk kan dit leiden tot een fikse tandvleesontsteking.

Dit zijn tandenstokers

Misschien heb je nog niet eerder gebruik gemaakt van tandenstokers. Sommige mensen zweren bij ragertjes of flosdraad. Tandenstokers hebben een driehoekige vorm en zijn vaak van hout. Tegenwoordig heb je ook modellen van kunststof of gummi, een soort rubber.

Dit zijn de beste tandenstokers

Waarom zou je eigenlijk tandenstokers gebruiken? Om eerlijk te zijn, ragertjes zijn een betere keuze. Helaas kan niet iedereen hiermee omgaan. In dit geval zijn tandenstokers een tweede optie. Als laatste zou je voor flosdraad moeten kiezen, dit is het minst effectief.

Benieuwd wat de beste tandenstokers zijn? Hieronder vind je een aantal merken op een rij. Niet elk merk is even goed, maar daar kom je vanzelf achter. Lees ook de tips die tussendoor staan, zo behoud je een gezond gebit.

1. GUM tandenstokers

Een zeer populair merk zijn de GUM tandenstokers. De naam zegt dan, dit zijn stokertjes die gemaakt zijn van gummi. Grootste voordeel hiervan is dat ze flexibel zijn en een lange levensduur hebben. Voor veel mensen zijn gummi tandenstokers prettiger dan de originele borsteltjes met metaaldraad. Dit komt omdat het metaaldraad wel eens in het tandvlees kan prikken. Dit is iets dat met gummi tandenstokers niet zal gebeuren.

Deze stokers zijn voorzien van rubberen borstelharen. Die glijden makkelijk tussen de tanden en kiezen. Door ze een aantal keer op en neer te bewegen verwijder je effectief tandplak. Bovendien raakte tandvlees hierdoor niet beschadigd. Op zich zijn de GUM tandenstokers goed geprijsd. Tussen de € 6 en € 8 per verpakking. Wanneer je voor een voordeelverpakking gaat dan ben je naar verhouding goedkoper uit.

Bekijk GUM tandenstokers

Hoe tandenstokers gebruiken?

Even een vraag tussendoor: hoe moet je tandenstokers gebruiken? Heb je houten tandenstokers dan zie je een duidelijke smalle en platte kant. Deze zet je op het tandvlees. Beweeg nu de tandenstokers tussen de tanden en kiezen heen en weer. Hierbij is het belangrijk dat de tandenstokers loodrecht op de tandenrij staat.

Gummi tandenstokers hebben een spits toelopend uiteinde. Ze lijken qua uiterlijk op een mix van ragertjes en tandenstokers. Omdat je met deze dingen het tandvlees niet kan beschadigen is het gebruik ook wat makkelijker.

2. Jordan tandenstokers

Een van de beste tandenstokers van hout is die van het merk Jordan. Je weet wel, onder andere van de (elektrische) tandenborstels en tandpasta. Dit heeft met de uitstekende kwaliteit te maken. De stokers zijn vervaardigd van berkenhout en zijn in vochttoestand flexibel. Hierdoor breken ze minder snel af.

Bovendien zijn deze tandenstokers ook nog eens in verschillende diktes verkrijgbaar. Heb je weinig ruimte tussen de tanden en kiezen, ga dan voor de dunne of de extra dunne variant. Met het ouder worden zal de ruimte tussen tanden en kiezen groter worden. Dan ga je voor de dikkere tandenstokers.

Ook weer goed geprijsd, vooral in combinatie met de uitstekende kwaliteit. Niet voor niets een van de best verkochte merken op het gebied van tandenstokers.

Naar Jordan tandenstokers

Vraag: tandenstokers, hoe vaak gebruiken?

De vraag is hoe vaak je tandenstokers moet gebruiken. Het antwoord is eenvoudig: dagelijks. Doe dit bij voorkeur vlak voor het slapen gaan. Hiermee weet je zeker dat je alle tandplak voor de nacht weghaalt. Overdag heeft weinig zin omdat je continu wat eet en drinkt. Hierdoor komt er weer nieuwe tandplak bij.

Overigens hoef je maar één keer per dag tandenstokers te gebruiken. Het tandenpoetsen doe je wel twee keer per dag. Daarnaast is het aan te raden om zeker twee keer per jaar het gebit door een mondhygiënist of tandarts te laten reinigen.

3. Lactona tandenstokers

Als derde in het overzicht beste tandenstokers het merk Lactona. Dit merk wordt ook veel door tandartsen gebruikt of aangeraden. Een uitstekende kwaliteit, maar helaas is dit merk wel duurder. Overigens hebben ze met betrekking tot tanden stokers niet zo heel veel in het assortiment. Lactona richt zich voornamelijk op ragers. Hoe dan ook, wanneer je het budget hebt zou je deze tandenstokers zeker eens moeten proberen. Het gaat hier om gepolijste tandenstokers dus zonder splinters.

Bekijk Lactona tandenstokers

Vraag: kunnen tandenstokers afbreken?

Heb je tandenstokers van hout, dan kunnen deze afbreken. Dit is gevaarlijk want een splinter kan zo in je tandvlees terechtkomen. Gelukkig kun je het afbreken van tandenstokers grotendeels voorkomen. Voordat je de tandenstoker gebruikt maak je hem eerst vochtig. Doe dit onder de kraan of houd een gedeelte eerst in de mond. Vochtig hout is flexibel en buigt hierdoor wat mee.

Tandenstokers gebruiken voor of na het poetsen?

Het is aan te raden om de tandenstokers voor het poetsen te gebruiken. Zo verwijder je eerste tandplak tussen tanden en kiezen. Hierna maak je met de borstel het gebit goed schoon. Je borstelt eventueel achtergebleven tandplak weg. Als laatste de mond goed spoelen. Slik tandpasta nooit door, dit is niet de bedoeling.

Wil je de fluoride uit tandpasta zijn werk laten doen? Probeer dan af en toe de mond na het tandenpoetsen niet te spoelen.

Keuken – kunnen tandenstokers in de oven?

Tandenstokers worden niet alleen gebruikt om het gebit schoon te maken maar ook voor kookkunsten. Bijvoorbeeld voor het maken van (Mexicaanse) wraps of wanneer je gebruik maakt van bamboe. Kunnen tandenstokers in de oven? Het gaat dan hier niet om de dental tandenstokers maar om de zogenaamde prikkers. Deze kunnen inderdaad in de oven.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De beste tandenstokers voor een gezond gebit
Schuiven naar boven