Textielverf kleding – de beste verf en het gebruik hiervan

Bijgewerkt: 27 januari 2022

Textielverf is geschikt voor het verven van kleding, handdoeken of andere stoffen. Maar ook voor het wegwerken van versleten plekken of om vergrauwde kledingstukken er weer als nieuw uit te laten zien. Daarnaast heb je textielverf voor kleding waarmee je als het ware op het kledingstuk tekent. Er zijn dus best veel mogelijkheden.

Dit is textielverf

Verf of kleur nooit met normale viltstiften, muurverf, acrylverf of iets anders op kleding. De kans dat dit verkeerd uitpakt is heel groot. Bijvoorbeeld vlekken die je er nooit meer uit krijgt, of het doorlopen van kleuren.

Textielverf is specifiek ontwikkeld voor het verven of kleuren van textiel (stoffen). De kleuren zijn in veel gevallen niet uitwasbaar. Dit betekent dat het effect permanent is, en dat is vaak wel de bedoeling.

De beste textielverf voor kleding

Koop niet de eerste de beste textielverf, deze moet namelijk aansluiten bij je doelstelling. Bijvoorbeeld om vergrauwde zwarte kleding weer mooi diep zwart krijgen. Of een wit shirt een vrolijk kleurtje geven. Misschien wil je een kledingstuk versieren, ter ere van een jubileum of feestje.

Hieronder vind je per doelstelling de beste textielverf.

Textielverf voor de wasmachine

Allereerst heb je de textielverf die in de wasmachine gaat. Dit is een erg makkelijke manier om kleding op te frissen of een kleurtje te geven. Je hebt keuze uit verschillende kleuren waaronder zwart of blauw. Dit zijn de meest gebruikte kleuren, bijvoorbeeld om zwarte kleding weer mooier te krijgen of om een blauwe spijkerbroek op te frissen.

Verder heb je ook bruine textielverf voor de wasmachine, of groen, violet of een van de andere vele kleuren. Hoe gebruik je textielverf in de wasmachine? Heel eenvoudig, maak de kleding eerst een beetje vochtig. Plaats dit in de trommel van de wasmachine. Vervolgens doe je hier de textielverf bij. Hoe dit moet staat op de verpakking aangegeven.

Was de kleding op een volledig programma (temperatuur 30 °C of 40 °C). Geen wasverzachter gebruiken. Wanneer het wasprogramma is voltooid haal je de verpakking textielverf eruit. Vervolgens was je de kleding of de stof nog een keer, maar nu met wasmiddel. Voeg nog even geen wasverzachter toe, dit doe je pas bij een volgende wasbeurt.

Gebruik je de textielverf wasmachine bij synthetische stoffen, dan valt de kleur iets lichter uit. Neem in dit geval verf die specifiek bedoeld is voor synthetische stoffen. Voor textielverf die je in de wasmachine gebruikt betaal je tussen de € 12 en € 15 per verpakking.

Bekijk textielverf wasmachine

Textiel verven middels handwas

Je hebt ook textielverf handwas, praktisch wanneer je de wasmachine niet wil of kan gebruiken. Maar ook aan te raden bij kwetsbaardere stoffen. Textielverf handwas is iets anders dan het product dat je in de wasmachine stopt. Hier zit dus wel degelijk een verschil tussen. Maar let op, want sommige producten zijn geschikt voor gebruik in de wasmachine en voor de handwas. In dit geval kun je het product veilig gebruiken.

Textiel middels handwas verven is ook niet zo moeilijk. Vul een ruime teil of de badkuip met water. Voeg hier de verf aan toe (zie verpakking). Dompel het kledingstuk onder en laat dit enige tijd intrekken. Hoe lang het moet intrekken staat duidelijk op de verpakking aangegeven.

Tip: creëer eens een bijzonder effect. Maak van een shirt een prop en bind dit met touw vast. Of bindt kleine stukjes stof vast. Verf het kledingstuk via de handwas. Je zult merken dat de verf bepaalde patronen op het kledingstuk maakt, dit komt omdat je gedeeltes van de stof hebt afgedekt. Erg creatief.

Naar textielverf handwas

Textielstiften

Het derde product om kleding of textiel te verven is met textielstiften. Maak je kleding mooier of opvallend door er op te tekenen. De inkt van textielstiften blijft gewoon zitten, mits je het kledingstuk niet warmer dan 40° wast. Ga je voor een hogere wastemperatuur dan is de kans groot dat de inkt geheel of gedeeltelijk verdwijnt.

Met textielstiften kun je alle kanten op. Schrijf een tekst, teken bloemen of maak een zelfportret. Houd er rekening mee dat textielstiften niet geschikt zijn voor het geheel kleuren van kleding of stoffen. Deze stiften kosten tussen de € 10 en € 20 per verpakking (20 verschillende kleuren).

Bekijk textielstiften

Kleding bleken

Witte kleding kan er na verloop van tijd grauw of grijs uit gaan zien. Kleding bleken is de perfecte oplossing om het wit weer op te frissen. Dit kan alleen wanneer er geen print of opdruk op de kleding aanwezig is. Het bleken voer je daarom alleen met geheel witte stoffen uit. Omdat bleken niet zo goed is voor textiel doe je dit uiteraard niet met kwetsbare stoffen zoals zijde, wol of viscose.

Hoe bleek je witte kleding? Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld wat schijfjes citroen in een pannetje water koken, het water wat af laten koelen en hier het kledingstuk in laten weken. Maar je kunt ook kleding in de wasmachine bleken. Dit doe je door een half kopje soda of zuiveringszout toe te voegen.

Een andere optie is het toevoegen van bleekmiddel aan het wasmiddel. Neem hiervoor ongeveer 50 g bleekmiddel en doet dit in het wasmiddel vakje. Wil je op de handkleding bleken, meng dan 10 g bleekmiddel per liter warm water. Dompel het kledingstuk helemaal onder en laat dit een nachtje intrekken. Hierna op de normale manier gewassen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Textielverf kleding – de beste verf en het gebruik hiervan
Schuiven naar boven