Twee virusscanners tegelijk: een slecht idee

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Je wil je computer, laptop of mobiel apparaat zo goed mogelijk beschermen Twee virusscanners tegelijk, dat betekent toch een dubbele bescherming? Zo op het eerste oog wel maar eigenlijk is dit een hartstikke slecht idee. Wanneer je meerdere antivirus programma’s laat draaien dan kunnen ze elkaar tegenwerken. De vraag is voor welke van de twee je dan moet kiezen.

De werking van een antivirusprogramma

Een antivirusprogramma is software dat een lijst van schadelijke virussen, wormen en trojans bevat. Het herkent ook malware. Het programma scant alle bestanden op een computer, laptop of mobiel apparaat. Hierbij vergelijkt het de aanwezigheid van bestandjes met de lijst van schadelijke virussen en malware.

Zodra het programma iets schadelijk herkent, wordt dit in quarantaine geplaatst of verwijderd. Zo voorkom je infectie van het systeem.

Feitelijk doet een antivirusprogramma niks anders dan beschermen tegen schadelijke software en hackers. Hierdoor blijven bestanden en gegevens beter beschermd.

Twee virusscanners tegelijk laten draaien

Met al die hackers en onzin op het internet wordt het steeds belangrijker om je computersysteem of smartphone goed te beschermen. Hierdoor lijkt het nuttig om twee virusscanners tegelijkertijd te laten draaien. Dit zou namelijk voor een dubbele bescherming zorgen.

De praktijk wijst heel anders uit. Twee virusscanners tegelijk is namelijk slecht. De antivirusprogramma’s werken elkaar tegen. Hierdoor ontstaan er lekken in de bescherming, waardoor je systeem niet meer zo goed beveiligd wordt.

Slechts één virusprogramma tegelijk

Om die reden is het aan te raden om voor maar één virusprogramma of antivirus software te kiezen. Dus nooit twee tegelijk. Let op want onder Windows staat er standaard een antivirusprogramma aan. Dit is Windows Defender en is standaard vanaf Windows 10 ingebouwd. Dit programma werkt prima, waardoor het niet nodig is om andere software te kopen of installeren.

Toch kan er behoefte zijn aan uitgebreide antivirus software. Het is dan aan te raden om Windows Defender uit te schakelen. Dit doe je zo:

  • Ga via Start naar Instellingen
  • Kies voor Privacy en beveiliging
  • Ga naar Windowsbeveiliging
  • Kies voor Virus en bedreigingsbeveiliging
  • Ga naar Instellingen beheren
  • Zet Realtime beveiliging uit

De beste antivirus software

Wil je gebruik maken van andere antivirussoftware of zit dit niet standaard op de computer of laptop? Hieronder vind je een lijst met de best verkochte antivirus software. Klik op de link om de betreffende software te bekijken.

Kaspersky – beschermt tegen virussen, trojans, spyware en maleware. Tegenwoordig minder populair dan vroeger, vooral vanwege de hogere prijs.

McAfee – één van de best verkochte virusscanners. Beschermt tot wel vijf apparaten en is heel betaalbaar. Verkrijgbaar vanaf € 15 (1 apparaat) tot € 20 (vijf apparaten). Bekijk McAfee.

Norton – ook ontzettend populair. Biedt een uitgebreide apparaatbeveiliging, eventueel inclusief VPN. Hiermee is je online privacy gewaarborgd. Voor Norton 360 Deluxe betaal je ongeveer € 32 per jaar, geschikt voor drie apparaten. Werkt op Windows en Mac. Er zijn ook goedkopere versies verkrijgbaar. Naar Norton.

AVG – deze virusscanner biedt bescherming voor computers, laptops, tablets en smartphones. Het is dus belangrijk om de juiste versie te kiezen. Je koopt een licentie voor één of twee jaar waarna je eventueel verlengt. Mogelijk vanaf € 20. Bekijk AVG.

Gratis virusscanner

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een online gratis virusscanner. Houd er wel rekening mee dat dit soort virus scanners nooit zo uitgebreid is. Ze scannen slechts enkele bestanden en zullen ook niet alle virussen herkennen. Vaak wordt je gevraagd om een betaalde versie te nemen.

Een online virusscanner kan je systeem wel flink vertragen. Gebruik een gratis scanner nooit in combinatie met een betaalde en professionele antivirusprogramma. Deze twee werken elkaar absoluut tegen.

Per ongeluk toch twee virusscanners tegelijk gebruikt

Soms heb je niet in de gaten dat er al een virusscanner op het apparaat is geïnstalleerd. Je haalt er nog eens een ander antivirusprogramma overheen, waardoor er twee tegelijk aanstaan. Is dit ernstig?

Wanneer dit eenmalig gebeurt is het aan te raden om een van de twee programma’s te verwijderen. Start hierna het apparaat opnieuw op. Laat vervolgens het achtergebleven antivirusprogramma opnieuw scannen en controleer hier de werking van.

Vertrouw je het niet? Reset het apparaat dan terug naar fabrieksinstellingen. Bij een pc of laptop heet dit Windows opnieuw installeren. Bij een Mac apparaat ga je voor Schijfhulpprogramma’s wissen. Op een tablet of smartphone kies je voor reset naar fabrieksinstellingen.

Installeer vervolgens de virusscanner opnieuw op het apparaat. Zorg ervoor dat er geen tweede geïnstalleerd wordt. Dus je maakt ook geen gebruik van een online (gratis) antivirusprogramma.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Twee virusscanners tegelijk: een slecht idee
Schuiven naar boven