Verschil tussen warmtepompdroger en condensdroger

Bijgewerkt: 13 februari 2022

De afvoerdroger was het eerste apparaat dat de was kon drogen en bestaat nog steeds. Vocht wordt hierbij via een pijp aan de lucht afgegeven. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten drogers. Wat is het verschil tussen warmtepompdroger en condensdroger? De werking, effectiviteit en prijs van beide apparaten is anders.

Het drogen van wasgoed

Zowel de warmtepompdroger als condensdroger werkt op dezelfde manier: deze apparaten drogen het wasgoed. Ze voeren het vocht ook nog eens op een gelijkwaardige manier af. Namelijk middels een condensbak of een condensafvoerslang. Toch zijn er wat verschillen tussen de warmtepompdroger en condensdroger.

De exacte werking

Om het verschil te kennen tussen warmtepompdroger en condensdroger is het handig om naar de werking te kijken. De condensdroger blaast de warme en vochtige lucht naar buiten. Dit gebeurt via een afvoerslang naar een condensbak.

Een warmtepompdroger werk net wat anders. De warme lucht wordt opnieuw de trommel ingeblazen. Alleen het vocht wordt eruit gehaald en komt in een condensbak terecht of wordt aan de buitenlucht afgegeven.

De meeste apparaten werken middels een condensreservoir dat je eventueel aansluit op de afvoer in de keuken, badkamer of het washok. Bedenk dat een droger met een afvoerbuis naar buiten wat ouderwetser is, die kom je nog maar weinig tegen.

De droogtemperatuur

Een groot verschil tussen condensdroger en warmtepompdroger zit hem in de droogtemperatuur. Die is bij een condensdroger zeer hoog. Hierdoor is het wasgoed snel droog. Ideaal bij dikke stoffen zoals handdoeken, maar ook bij spijkerbroeken. Een nadeel van de hoge droogtemperatuur is dat wasgoed sneller slijt.

Een warmtepompdroger heeft een lage droogtemperatuur. Hierdoor duurt het wat langer voordat de was geheel droog is. Aan de andere kant is dit beter voor het wasgoed want het slijt minder snel en zal ook niet zomaar krimpen.

Bekijk warmtepompdrogers

De totale droogtijd

Met een condensdroger is het wasgoed in ongeveer twee uurtjes volledig droog. Dit is te danken aan het hitte-element. Een warmtepompdroger heeft geen hitte-element maar een warmtepomp. Dit betekent dat het apparaat langer bezig is met het drogen van wasgoed. De warmtepompdroger doet hier ongeveer drieënhalf uur over.

Wil je snel klaar zijn, dan is de condensdroger de perfecte partner.

Naar condensdrogers

Het energieverbruik

Omdat een warmtepompdroger langzamer droogt zou je denken dat hij meer energie verbruikt. Maar dit klopt niet want een warmtepompdroger is veel energiezuiniger. Dit alles heeft namelijk met het creëren van warmte te maken. De was op een lagere temperatuur drogen bespaart nu eenmaal een hoop energie.

Het verschil tussen deze twee bedraagt ongeveer € 110 aan jaarlijkse energiekosten. Oftewel: een warmtepompdroger verbruikt ten opzichte van een condensdroger jaarlijks € 110 minder aan stroomkosten.

De levensduur

Beide apparaten hebben een gemiddelde levensduur van 12 jaar, hier zit geen verschil tussen. De totale levensduur is van verschillende factoren afhankelijk. Denk hierbij aan het merk, jaar van uitgifte, onderhoud en het gebruik. Dagelijks gebruik zorgt voor een snellere slijtage dan wanneer je het apparaat eenmaal per week aanzet.

Het prijsverschil

Het verschil in prijs tussen warmtepompdroger en condensdroger is wel groot. De gemiddelde condensdroger kost € 500, hoewel je ook modellen vanaf € 350 hebt. Voor een warmtepompdroger ben je al snel € 900 kwijt. Uiteraard zijn er ook goedkopere modellen vanaf € 650 verkrijgbaar.

Over het algemeen is een warmtepompdroger 75% duurder dan een condensdroger. Maar hij bespaart ook weer aan energie. Na ongeveer drie jaar is de warmtepompdroger weer voordeliger (terugverdientijd).

Welke van deze twee is een betere keuze?

Kijk je naar het behoud van het wasgoed en het energieverbruik, dan is een warmtepompdroger een betere keuze. Maar wanneer je meerdere wasjes op een dag droogt, dan ben je met een condensdroger sneller klaar. Het is dus vooral belangrijk om te bekijken hoe je het apparaat gaat gebruiken, en of het mooi blijven van kleding of het energieverbruik ook een rol speelt.

Zoveel energie verbruikt een wasdroger

Let bij aanschaf van een wasdroger altijd op het energielabel. Dit zegt namelijk iets over het energieverbruik. Hieronder zie je het gemiddelde energieverbruik per droogbeurt, afgestemd op het apparaat en energielabel.

  • Warmtepompdroger A+++: 0,80 kWh
  • Warmtepompdroger A++: 1,10 kWh
  • Warmtepompdroger A+: 1,45 kWh
  • Condensdroger A+++: 1.25 kWh
  • Condensdroger A++: 1,94 kWh
  • Condensdroger A+: 2,55 kWh

Alle wasdrogers met energielabel A t/m E zijn niet energiezuinig. Deze zijn dan ook niet aan te raden.

Wat is het verschil tussen een condensdroger en een afvoerdroger

Misschien twijfel je nog tussen de warmtepompdroger en de condensdroger, maar je hebt ook de afvoerdroger. Zowel de condensdroger als de afvoerdroger voeren de warme lucht en het vocht gelijktijdig af.

Een afvoerdroger doet dit middels een afvoerslang naar buiten toe. Een condensdroger vangt het vocht in een condensbak op. Dat is het verschil tussen deze twee. Maar de werking van deze twee blijft hetzelfde.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Verschil tussen warmtepompdroger en condensdroger
Schuiven naar boven