Verbruik led lamp en spaarlamp

Bijgewerkt: 25 mei 2022

Feit: een ledlamp is energiezuiniger dan een spaarlamp. Wat is het verbruik van een ledlamp per uur of per soort? Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen een led strip, kerstverlichting of een enkele ledlamp. Veel mensen willen ook weten wat het verbruik van een ledlamp tegenover een spaarlamp is.

Verschil tussen led lamp en spaarlamp

Ken je de verschillen tussen een ledlamp en spaarlamp? Een led is voorzien van halfgeleidermateriaal en elektronen. Doordat de elektronen door de halfgeleider bewegen ontstaan er kleine lichtbronnen. Door de jaren heen is de lichtsterkte van ledlampen steeds meer toegenomen.

Een spaarlamp oftewel CFL is een buis gevuld met kwikdamp. Hierdoorheen gaat stroom. Aan de binnenkant van de spaarlamp zit een laagje poeder dat Uv-straling omzet in wit licht. Een spaarlamp is altijd energiezuiniger dan de ouderwetse gloeilamp.

Verschil tussen de ledlamp en spaarlamp is niet alleen de techniek maar ook het energieverbruik.

Verbruik led lamp per uur

De meeste mensen kijken naar het jaarlijks energieverbruik. Toch kun je ook naar het verbruik van een ledlamp per uur kijken. Dit is op zich veel realistischer omdat je een lamp niet de hele dag door hebt aanstaan.

Hoeveel de ledlamp verbruikt hangt natuurlijk van de wattage af. Een ledlamp van 8 Watt doet er 125 uur over om 1 kilowattuur te verbruiken. Dat is ontzettend weinig. Vergis je niet maar een ledlamp van 8 Watt is vergelijkbaar met een ouderwetse gloeilamp van 60-75 Watt.

Diezelfde gloeilamp van 60 watt verbruikt in slechts 45 uur al 1 kilowatt. Zie je nu hoe energiezuinig een ledlamp is?

Bekijk ledlampen

Verbruik led lamp vs spaarlamp

Hoeveel voordeliger is een ledlamp tegenover een spaarlamp? Hiervoor moet je kijken naar het verbruik led lamp vs spaarlamp. Over het algemeen kun je zeggen dat een ledlamp 40% minder energie verbruikt dan een normale spaarlamp. Hierbij moet je ook weer naar het wattage en de lichtopbrengst kijken. Een ledlamp van 3 Watt is gelijk aan een spaarlamp van 5 Watt.

Omrekenen spaarlamp naar led

Veel mensen hebben nog spaarlampen in huis. De gloeilampen zijn inmiddels overal verdwenen. Heb je nog gloeilampen, dan is het beter om rechtstreeks op ledlampen over te stappen. Tegenwoordig heb je hele leuke led lampen die echt op gloeilampen lijken. Werk je nog met spaarlampen, dan is het ook beter om deze op termijn voor ledverlichting te vervangen.

Het omrekenen van spaarlamp naar led is vrij makkelijk. Hieronder vind je een tabel om de wattage om te rekenen.

 • Spaarlamp 5W – ledlamp 2-3W
 • Spaarlamp 8W – ledlamp 6W
 • Spaarlamp 11W – ledlamp 9W
 • Spaarlamp 16W – ledlamp 10W
 • Spaarlamp 20W – ledlamp 15W
 • Spaarlamp 30W – ledlamp 20W

Het kan dat je afwijkende wattages tegenkomt. Bijvoorbeeld een spaarlamp van 9 Watt, dit kun je vervangen door een ledlamp van 6 Watt. Neem gewoon een wattage dat het dichtst bij een van bovengenoemde wattages ligt.

Hoe fel is een led lamp?

Ga nooit voor hetzelfde wattage ledlamp als dat je bij de spaarlamp of gloeilamp gebruikte. Een ledlamp is dan veel te fel of komt niet overeen met de lampenfitting. De hoeveelheid uitgestraalde licht oftewel lichtopbrengst wordt ook wel uitgedrukt in lumen. Een lichtbundel van 200 lumen komt overeen met een ledlamp van 4 Watt.

Wil je felle verlichting, dan heb je een ledlamp van 15-20 Watt nodig. Gaat het juist om sfeerverlichting dan ga je voor een wattage van 9 of 10. Bij minimale verlichting kies je juist voor een ledlamp van 6 Watt of lager.

Verbruik led strip

Steeds vaker kiezen mensen voor een led strip. Dit is een smalle en lange strook met allemaal kleine ledlampjes. Hartstikke leuk om in het trappengat, onder een kastje of langs een wand te plaatsen. Er zijn best veel toepassingsmogelijkheden. Wat is het verbruik van een led strip? Dat hangt er vanaf welke kleur verlichting je kiest. De witte kleur verbruikt de meeste energie, alle andere kleuren zijn zuiniger.

Voor een kleur ledstrip moet je rekenen op een verbruik van 4,8 W per meter. Ga je voor de witte kleur dan verbruikt de led strip ongeveer 14,4 W per meter. Ook nu weer komt het erop neer dat led strips weinig energie verbruiken, maar iets meer dan een enkele ledlamp.

Verbruik led lampjes kerstverlichting

Wat is het verbruik van ledlampjes wanneer het om kerstverlichting gaat? Ook dat is een goede vraag want wanneer je kerstverlichting toepast zitten hier best veel ledlampjes in. Bedenk dat led kerstverlichting altijd zuiniger is dan die ouderwetse verlichting. Ook nu weer gaat het om de lichtkleur. Gekleurde led lampjes (kerstverlichting) verbruikt minder dan de witte lampjes.

Wanneer je dit in prijs omrekent dan ben je voor gekleurde lampjes ongeveer € 0,20 kwijt, en dat geldt voor twee weken lang de lampjes laten branden. Voor de witte lampjes ben je in die zelfde periode ongeveer € 0,30 kwijt.

Een led TL-buis

Dan heb je ook nog de led TL-buis. Dit is een goede vervanger van de traditionele TL-buis. Het verbruik van een led TL-buis is ontzettend laag. Je bent 50% minder aan energie kwijt dan wanneer je gebruik maakt van een conventionele TL-buis. Reken zelf maar uit wat dit aan besparing oplevert.

Bekijk TL buizen led

Verbruik led lamp en spaarlamp: de beste keuze

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is een ledlamp veel energiezuiniger. Bovendien gaan ledlampen ook nog eens langer mee. Een ledlamp brandt gemiddeld tussen de 15.000 en 30.000 uur. De maximale levensduur ligt op 50.000 branduren. Een spaarlamp gaat gemiddeld tussen de 6000 en 10.00 branduren mee.

Het gaat er natuurlijk ook om wat een ledlamp of een spaarlamp kost. Een Philips spaarlamp van 11 Watt kost € 4,89. Een vergelijkbare Philips ledlamp van 9 Watt kost € 8,99. Omdat de led lamp minimaal twee keer langer meegaat is hij dus iets voordeliger in aanschaf. De led lamp verbruikt veel minder energie en bespaart dus op de stroomkosten. Conclusie: op de eindstreep is een ledlamp een betere keuze. Niet alleen voor je portemonnee maar ook voor het milieu.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Verbruik led lamp en spaarlamp

Eén gedachte over “Verbruik led lamp en spaarlamp

 1. Voltage = Ohm x Amper
  Voltage : Ohm = Amper
  Voltage : Amper = Ohm

  Power = Watt van een seconde = Energie p/s
  Watt = Voltage x Amper
  Watt : Voltage = Amper
  Watt : Amper = Voltage

  Energie = Watt x tijd = Voltage x Amper x tijd in seconde

  Power = Watt, om de wattage van een seconde aan te geven, de power dus.
  Energie spreek je van Joule = Watt in een bepaalde tijd, in wezen meerdere secondes.
  Maar je kan ook zeggen, Watt = Joule p/s
  Energie = joule. dus niet joule p/s

  [aantal uren gebruik per dag dat je een apparaat gebruikt] x [aantal dagen gebruik] x ([vermogen toestel uitgedrukt in watt] / 1000) = aantal kWh

  Aantal dagen moet je weg laten als dat niet van toepassing is.
  Heb je alleen volle dagen, dan moet je de aantal uur weg laten.

Reacties zijn gesloten.

Schuiven naar boven