Verlies met crypto: zo ga je er mee om

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Kun je verlies maken met crypto? Natuurlijk, beleggen of investeren vormt altijd een risico. Verlies met crypto is niet prettig maar hoeft geen groot probleem te zijn. Je hebt namelijk verschillende opties om dit verlies op te vangen.

Gemiddelde winst cryptocurrency

Overal lees je over de gemiddelde winst die mensen met cryptocurrency maken. Dat er ook verlies wordt gemaakt, daar hoor je weinig over. Dit komt omdat ervaren investeerders het verlies goed op kunnen vangen. Goed om te weten: slechts één op de drie investeerders staat op verlies. Dit betekent dat tweederde winst maakt.

Op zich is het niet vreemd dat een kleiner percentage op verlies staat. Daar waar mensen winst maken, moet er aan de andere kant een verliezer zijn.

De gemiddelde winst op cryptocurrency bedraagt 20% per jaar. Dit is echt een gemiddelde want het maakt veel verschil of je voor de lange of korte termijn investeert. En wat je beleggingsstrategie is.

Tip: open een handelsaccount op het Nederlandse Bitvavo en krijg € 1000 handelskosten cadeau. Meld je via onderstaande link aan, anders krijg je die bonus niet.

Meld je aan bij Bitvavo

Verlies met crypto opvangen

Je vangt verlies met crypto op door in minimaal twee cryptomunten te beleggen. Het liefst nog meer, hiermee spreid je de kansen. Wanneer de ene munt verlies maakt en de andere winst, trek je hier dat verlies mee recht.

Dit is dan ook gelijk de belangrijkste tip: ga voor 2 tot wel 20 verschillende munten. Maak hierbij een keuze tussen de grote coins zoals ethereum, bitcoin en litecoin en de kleinere coins of tokens. Zorg voor een goede balans.

Vasthouden (HODL’en) is niet altijd de juiste manier

Cryptocurrency voor langere termijn vasthouden noem je ook wel holden of, zoals het vaak wordt geschreven, HODL’en. Wanneer een cryptomunt sterk daalt en dit blijft doen, word je verlies alleen maar groter. Natuurlijk bestaat er een kans dat de koers weer stijgt maar je weet niet of en wanneer dit gebeurt.

Verkopen met verlies is pijnlijk, maar bedenk dat je met dit geld weer in een andere munt kunt investeren. Eentje waar je winst uit haalt. Dus simpelweg vasthouden en niks doen is zeker geen optie.

Verkopen en lager terugkopen

Op het moment dat de koers flink daalt beperk je verlies met crypto door tijdig te verkopen. Om vervolgens lager terug te kopen. Dit is vooral aan te raden wanneer de markt een langdurige daling laat zien. Het is dan zaak om zo vroeg mogelijk uit te stappen en op het juiste moment weer in te stappen.

Het is een beetje koffiedik kijken want je weet natuurlijk nooit wat de absolute bodem is. Maar lager terugkopen is altijd een goed idee.

Vermijd pump-en-dump coins

Cryptocurrency met lage handelsvolumes worden vaak gebruikt als pump-en-dump coins.  Hierbij spreekt een groepje mensen af om tegelijkertijd in te kopen. Als gevolg hiervan stijgt de koers en gaan steeds meer mensen kopen. Zodra de koers 10% tot wel 100% hoger staat wordt de munt door de eerste groep gedumpt. Ze hebben flinke winsten behaald, maar de koers daalt voor jou heel hard. Op dat moment ben je te laat om je verlies te beperken.

Pump-en-dump coins herken je allereerst door het lage handelsvolume. Wanneer je naar de historie kijkt zie je dat de koersen vaker een kortstondige opleving hebben. Om vervolgens net zo hard weer te dalen.

Bijkopen om verlies te beperken

Een andere strategie is het bijkopen van een munt waarvan de koers daalt. Op deze manier is het mogelijk om je verkooporder lager in te stellen, mogelijk wordt deze dan eerder bereikt. Sterker nog, verlies met crypto zet je om in winst. Maar niet wanneer de koers maar blijft dalen.

Delisten van coins? Doe ze weg

Coins waar amper handel in is worden vroeg of laat gedelist. Dit betekent dat de exchange of broker hem uit het aanbod verwijdert. Dit betekent niet dat de coin helemaal verdwijnt, maar je kunt er niet meer via je favoriete handelsplatform in handelen.

Zodra er een delist op de planning staat kun je de cryptomunt beter van de hand doen. Vaak zie je dat de koers vlak na het nieuws hard daalt en niet meer hoger komt. Dit gebeurde bijvoorbeeld met de cryptomunt gulden. Handelsplatform Nocks stopte ermee en de koers van gulden daalde. Toen Litebit ook nog eens besloot om deze munt te bannen was het helemaal met de populariteit gedaan. Sinds die tijd is het ook nooit meer wat geworden.

Meld je aan bij Litebit

Koop hype coins aan

Verlies met crypto kun je ook beperken door af en toe wat hype coins aan te kopen. Dit zijn cryptomunten die in korte tijd snel stijgen, simpelweg omdat iedereen ze ineens wil hebben. Houd er wel rekening mee dat de koersen na verloop van tijd tot stilstand komen en zelfs beginnen te dalen.

Toch kan het dat de hype zich daarna weer voortzetten, na enkele weken tot enkele jaren. Ook dit is iets dat je van tevoren niet aan ziet komen.

Buy the rumor sell the news

Een beursgedachte: buy the rumor sell the news. Hier zit een kern van waarheid in. Het betekent dat je bij geruchten in moet kopen. Zodra het grote nieuws komt verkoop je weer. Op deze manier was je er vroeg bij en valt je verlies met crypto echt wel mee. Sterker nog, je kunt je inzet dankzij deze strategie soms verdubbelen. Maar 10% winst is ook al mooi.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Verlies met crypto: zo ga je er mee om
Schuiven naar boven