Verschil 4G en 5G: verschillen tussen deze netwerken

Bijgewerkt: 15 maart 2023

De meest moderne telefoons hebben toegang tot het 4G netwerk. Vanaf 2020 is 5G beschikbaar. Wat is het verschil 4G en 5G? Ontdek de snelheid van deze mobiele netwerken. Met meer informatie over de veiligheid en het effect op de gezondheid.

Mobiele netwerken

Een mobiel netwerk maakt het mogelijk om overal te bellen, sms’en en internetten. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van een vaste aansluiting, maar alleen een mobiele verbinding. Het allereerste mobiele netwerk ontstond in het jaar 1946 (0G). Hierbij werd gebruik gemaakt van analoge radiosignalen in een gesloten netwerk (politie, vrachtwagens). Het G1 netwerk (1980) was al een hele verbetering. Vanaf 1991 werd het mogelijk om sms berichten te versturen (2G netwerk).

In 2019 maakten veel mensen gebruik van het 3G- of 4G mobiele netwerk. De derde generatie bestaat sinds 2003 en de vierde generatie sinds 2010. Vanaf 2020 is Nederland gereed voor het 5G netwerk.

Bekijk smartphones met 5G ondersteuning

Verschil 4G en 5G

Vanaf het 3G netwerk kun je internetten. Dit kan uiteraard ook met alle nieuwere mobiele netwerken. Wat is het verschil tussen het 4G en 5G netwerk? Het grootste verschil zit hem in de snelheid. Hieronder de snelheden van 4G en 5G:

  • 4G: 1000 megabit per seconde
  • 5G: 800 gigabit per seconde

800 gigabit is theoretisch. In de praktijk zal dit neerkomen op 1 gigabit per seconde. Dit is altijd nog honderden malen sneller dan het 4G netwerk.

Deze smartphones ondersteunen het 5G netwerk:

  • Samsung S10 5G
  • LG V50 ThinQ 5G
  • Xiaomi Mi Mix 3 5G
  • ZTE Axon 10 Pro 5G

Verplaatsing is van invloed op de snelheid van het netwerk

Iemand die stilstaat of zich lopend verplaatst profiteert van de hoogste snelheid. Deze snelheid gaat omlaag bij verplaatsing per auto of trein. Hoe sneller iemand zich verplaatst, hoe lager de snelheid van het mobiele netwerk. Hierdoor kan het voorkomen dat iemand tijdelijk geen verbinding maakt.

Hogere frequentie, snellere verbinding

Nog een verschil 4G en 5G is de hogere frequentie van het 5G netwerk. Deze maakt gebruik van de frequentieband van 3,5 gigahertz. Voor het 4G netwerk wordt gebruik gemaakt van 800/900/1800/2600 megahertz. Deze frequenties liggen een stuk lager.

Een hogere frequentie betekent ook een snellere verbinding. Nadeel is dat de antenne minder bereik heeft. Dit moet worden opgelost met meerdere kleine zenders, verspreid over de straten.

Vertragingstijd tussen smartphones

Stuur een WhatsApp bericht naar een ander, en het komt altijd iets vertraagd aan. Op het 4G netwerk bedraagt deze vertraging 50 milliseconde. Voor het 5G netwerk mogen we rekening houden met een vertraging van 1 milliseconde. Dit betekent dat het 5G netwerk ruim 50 x sneller data verstuurt.

Ondanks deze snelheid kan het voorkomen dat een whatsapp-bericht toch niet direct wordt afgeleverd. Dit heeft niet met netwerk maar vooral met de applicatie zelf te maken. Bij storingen worden berichten niet verzonden of komen veel later aan. Uiteraard kan het ook zo zijn dat iemand geen goed bereik heeft. Ook in dit geval duurt het langer voordat een bericht wordt verstuurd of ontvangen.

De veiligheid van het 5G netwerk

Zit er verschil 4G en 5G met betrekking tot de veiligheid (gezondheid)? Tot begin 2014 golden er voor het 4G netwerk strenge stralingsnormen. Dit deed het Brussels Gewest uit vrees voor gezondheidsrisico’s. Uiteindelijk is het 4G netwerk erdoor gekomen. Heeft het gevaar voor de gezondheid opgeleverd? Europa heeft blootstellingsnormen per frequentie opgesteld. 4G straling bevat 0,5 volt per meter. Dit is ver onder de norm, waardoor het 4G netwerk theoretisch gezien niet gevaarlijk is. Elektromagnetische straling vormt pas een risico wanneer het boven een hoge grens uitkomt.

Zodra bekend werd dat Nederland van 3G naar 4G overstapte, was er veel vrees voor gezondheidsrisico’s. Inmiddels is dit allemaal wel mee gevallen, en hoor je hier (bijna) niemand meer over. Nu we overstappen naar 5G, laait deze discussie opnieuw op. Dit komt omdat bij 5G gebruik wordt gemaakt van meerdere zenderkastjes die overal in het straatbeeld aanwezig zijn.

Bekijk de nieuwste smartphones

Is 5G straling schadelijk voor de gezondheid?

Er lijkt geen reden te zijn om aan te nemen dat 5G gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Omdat dit in 2019 nog nergens op grote schaal aanwezig is, is ook moeilijk te zeggen wat de gevolgen op de lange termijn zijn. Uit onderzoek blijkt wel dat 5G straling mogelijk schadelijk is. Het is echter onduidelijk in hoeverre dit ook in Nederland geldt. Nederland houdt zich namelijk aan maximale blootstellingslimieten. Het Nederlandse 5G netwerk voldoet hieraan.

Mochten er gezondheidsklachten als gevolg van straling optreden, dan bestaan deze vaak uit vermoeidheid, slapeloosheid en maag – darmklachten. Het kan echter ook om heel andere klachten gaan.

Conclusie: het verschil 4G en 5G is vooral de snelheid, maar ook de aanwezigheid van veel meer zendkastjes. Om gebruik te kunnen maken van het 5e generatie mobiele netwerk moet een smartphone dit wel ondersteunen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Verschil 4G en 5G: verschillen tussen deze netwerken
Schuiven naar boven