Verschil tussen loopfiets en driewieler – wat de beste keuze is

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een loopfietsje of driewieler, wat is beter voor dreumes of peuter? Wanneer je het verschil tussen loopfiets en driewieler kent dan weet je ook wat de beste keuze is. Hieronder vind je een duidelijke uitleg met de voor- en nadelen van beide modellen. Ook zie je welk merk of model als beste uit de test komt.

Met of zonder zijwielen

Het grootste verschil tussen driewieler en loopfiets is de aan- of afwezigheid van zijwielen. Een driewieler heeft een enkel voorwiel en twee achterwielen. Hierdoor is er sprake van een goede stabiliteit.

Een loopfiets heeft meestal geen zijwielen, alleen een voor- en achterwiel. Net als bij een normale fiets. Toch zijn er loopfietsen met drie wielen, waardoor ze nog het meest op een driewieler lijken.

Driewieler heeft trappers, een loopfiets niet

Bij een driewieler zijn er altijd trappers aanwezig. Het kind moet de voeten op de pedalen zetten en op deze manier de driewieler aansturen. Bij een loopfiets zie je geen trappers of pedalen. De voortstuwing vindt plaats middels de voeten die op de grond staan. Feitelijk loopt het kind terwijl het op een zadel zit.

Evenwicht trainen

Misschien wel het grootste verschil tussen loopfiets en driewieler is het trainen van het evenwicht. Bij een loopfiets wordt het evenwicht veel effectiever en sneller getraind. Bij een driewieler is dit minder, want het kind hoeft niks anders te doen dan trappen en sturen. Evenwicht speelt een minder grote rol.

Nu geldt dit niet voor de loopfietsen met drie wielen, want hierbij wordt het evenwicht net zo getraind als op de driewieler met trappers.

Op een vlot tempo vooruitkomen

Het grootste voordeel van een loopfiets is dat het kind op een vlot tempo vooruit komt. Vaak gaat dit nog sneller dan met normaal lopen. Bij een driewieler ontstaat er al snel vermoeidheid. Vanwege de kleine wielen moet het kind ontzettend vaak trappen, en dat is niet lang vol te houden.

Moet je grotere afstanden afleggen, dan is een loopfiets zeker een betere keuze. Terwijl de driewieler leuk is om op en neer in de straat of wat rondjes te fietsen.

Beste loopfiets voor kids vanaf 12 maanden oud

De 2Cycle Mini-Bike is een opvallende 3-wielige loopfiets kinderen van 1-3 jaar oud. Deze heeft één wiel aan de achterzijde waardoor de voeten nooit tegen het wiel komen. Ook de Veloretti tricycle een populair model met een belastbaarheid tot 40 kg. Deze heeft de twee wielen juist aan de achterzijde zitten.

Verder zijn er ook loopfietsen met twee wielen verkrijgbaar. Deze zijn geschikt voor kinderen van 2-5 jaar oud. Een loopfiets kost tussen de € 40 en € 70. Bekijk de meest populaire modellen inclusief prijs.

Naar loopfietsen

Beste driewieler vanaf één jaar oud

Een driewieler voor jonge kinderen is uitgerust met een duwstang. Wanneer het kind te moe is om verder te fietsen, dan kan de begeleider het kind vooruit duwen. Hierbij blijven de trappers stilstaan zodat het kind kan uitrusten.

De Smoby Be Move is een populair model en behoort tot de beste driewieler. Hij is belastbaar tot 25 kg en beschikt over stille massieve banden. Verkrijgbaar in verschillende kleuren. De Topmark driewieler is ook een veel verkocht model, geschikt voor kinderen van 1-3 jaar oud.

Voor een driewieler ben je tussen de € 38 en € 65 kwijt. Het is belangrijk om goed op de kwaliteit te letten, want hier zit veel verschil in.

Bekijk driewielers

Conclusie: welke van deze twee is beter?

Je kent het verschil tussen loopfiets en driewieler. Welke van deze twee is de beste keuze? Wil je dat het kind actief aan evenwicht en motoriek werkt, dan is een loopfietsje de beste keuze. Wanneer het kind over weinig zelfvertrouwen of balans beschikt, dan ga je voor een driewieler.

Overigens is het niet verkeerd om deze twee met elkaar te combineren. Omdat beide modellen goedkoop in aanschaf zijn, is het mogelijk om voor zowel een loopfiets als een driewieler te gaan. Laat het kind regelmatig afwisselen, zo profiteert het van alle voordelen.

Hierop laten bij aanschaf

Controleer bij aankoop altijd of het model geschikt is voor de leeftijd, lengte en gewicht van het kind. Een goed zadel heeft een voorgevormd kuiltje waardoor het kind stabieler zit. Het is praktisch wanneer het zadel maar ook het stuur verstelbaar is. Op deze manier laat je de driewieler of de loopfiets met het kind meegroeien.

Een breed stuur geeft een betere balans en controle. Maar moet het kind langere afstanden afleggen, dan zorgt een te breed stuur juist voor vermoeidheid in de armen en schouders. Let dus even goed op dit soort zaken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Verschil tussen loopfiets en driewieler – wat de beste keuze is
Schuiven naar boven