Vloer van bierdopjes: dat kan jij ook

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Hoe bijzonder is dat, een vloer van bierdopjes. Het is een hele klus om je woonkamer of keuken van deze vloer te voorzien, maar je zou ook een vloer van bierdopjes in het toilet kunnen maken. Hoe je dat moet doen? In deze blog lees je hoe je zelf een bierdopjes vloer maakt en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Bierdopjes verzamelen

Het begint natuurlijk allemaal met het verzamelen van bierdopjes. In je eentje krijg je nooit zoveel bier weggedronken om aan het benodigd aantal dopjes te komen. Het komt er dus op neer om vrienden en familie vragen om alles te bewaren. Ga ook eens langs een aantal kroegen, mogelijk willen ze met je verzameling meehelpen.

Zoveel dopjes heb je nodig

De vraag is hoeveel je nodig hebt voor het creëren van een vloer van bierdopjes. Wil je een kleine ruimte als het toilet omtoveren in deze unieke vloer dan heb je ongeveer 2000 bierdopjes nodig. Ga je voor de hal dan moet je rekenen op 4000-8000 dopjes, afhankelijk van de afmeting van de hal. Voor een slaapkamer heb je gemiddeld 8000-12.000 van deze dopjes nodig.

Je ziet, je moet echt heel veel verzamelen. Elk bierdopje dat je krijgt spoel je met zeepsop af. Het is namelijk belangrijk dat de alcohollucht verdwijnt, anders blijf je dit jaren na het leggen van je vloer nog ruiken.

Vloer van bierdopjes maken – DIY

Zelf een vloer van bierdopjes maken, het is echt niet onmogelijk. Het idee is vanuit het buitenland overgewaaid maar er zijn ook genoeg Nederlanders en Belgen die deze vloer zelf maken. Dit heb je allemaal nodig:

  • De juiste hoeveelheid bierdopjes
  • Lijm of cement
  • Epoxyhars

Bekijk epoxyhars

Het is allereerst belangrijk dat de ondervloer geheel vlak is. Het is niet aan te raden om de bierdopjes rechtstreeks op de betonnen vloer te bevestigen. Breng eerst een laagje isolatiemateriaal aan en hierbovenop houten platen. Zo zorg je ervoor dat de koude vanuit het beton niet rechtstreeks naar boven trekt. Bovendien voorkom je warmteverlies. Eventueel kun je de houten platen schilderen waardoor deze kleur tussen de dopjes zichtbaar is.

De vloer vullen met bierdopjes

Zorg dat je een opstaand randje langs de muren maakt. Dit randje moet ongeveer 1-2 cm hoog zijn, afhankelijk van de manier waarop je de bierdopjes bevestigt. Het is belangrijk dat de randjes overal even hoog zijn, alles moet waterpas worden gemaakt.

Begin de vloer te vullen met de bierdopjes. Elke bierdopje plak je op de ondervloer vast. Sommige mensen gebruiken een heel dun laagje cement om de bierdopjes in te verankeren. Gebruik je deze laatste methode moet je zeer secuur te werk gaan want er ontstaat al snel hoogteverschil. Wanneer je de bierdopjes gewoon vastlijmt weet je zeker dat alles op gelijke hoogte blijft.

Naar de juiste lijm

Wanneer je dit mooier vindt kun je hele fijne gekleurde steentjes of zandkorrels tussen de bierdopjes strooien. Zo is de ondervloer niet zichtbaar.

Epoxyhars toevoegen

Is de hele vloer gevuld met bierdopjes? Laat de lijm of het cement goed drogen. Dan vul je de gehele vloer met epoxyhars. Dit doe je tot aan het opstaand randje. Gebruik iets vlaks om de hars recht te trekken zodat er geen bubbels of belletjes ontstaan.

De epoxyhars moet minimaal 24 uur drogen. Dit is een beetje afhankelijk van de hoeveelheidhars. Gaat het om een kleine ruimte zoals het toilet, hou dan rekening met een droogtijd van 24-28 uur. Voor de wat grotere hal is een droogtijd van 30-35 uur noodzakelijk.

Betreed de vloer niet voordat deze volledig is uitgehard. Bij grote vloeren kan dit makkelijk enkele dagen duren. Een en ander is ook weer afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Een hogere temperatuur zorgt ervoor dat de vloer van bierdopjes sneller is uitgehard.

Kleur aan de vloer toevoegen

Epoxyhars is kleurloos, maar je kunt ook gebruik maken van een kleurpigment. Hiermee kleur je de hars. Zo kun je een gekleurde gietvloer maken. Het is niet aan te raden om pigment te gebruiken wanneer je een vloer van bierdopjes maakt. Hierdoor zijn de bierdopjes minder goed zichtbaar. Wil je toch een kleurtje, voeg dan heel weinig pigment toe.

Beschadigingen aan de vloer van bierdopjes herstellen

Helaas kan het voorkomen dat de vloer van bierdopjes beschadigd raakt. Er kunnen bijvoorbeeld krasjes of putjes aanwezig zijn. Gelukkig kun je herstellen, dit doe je er ik weer met epoxy. Maak de beschadigde delen goed schoon. Verwijder al het vuil uit het krasje of het putje. Vul de beschadiging met epoxy. Gebruik hier eventueel een kwast voor, al helemaal wanneer het om een kleine beschadiging gaat. Trek de hars direct recht en verwijder eventueel een teveel van het spul.

Nu laat je het geheel weer uitharden. Zet het liefst een vergiet ondersteboven op de beschadiging. Zo voorkom je dat iemand er overheen loopt en kan de plek toch voldoende drogen en uitharden.

Dit moet je nog weten over het gebruik van giethars

Een vloer van bierdopjes zelf maken is een tijdrovende klus. Houd er rekening mee dat je minimaal 50 uur bezig bent wanneer het om het toilet gaat, maar dit kan zonder ervaring oplopen tot meer dan 100 uur.

Giethars oftewel epoxy kun je gieten tot een hoogte van 3 cm. Daarom moet het opstaand randje nooit hoger zijn dan 3 cm. Wil je gieten tot 5 cm dan kan dit alleen over kleine oppervlakken, ga hierbij uit van een afmeting van maximaal 25 x 25 cm. Je kunt eventueel in twee keer opgieten, dat kan wel weer over grotere oppervlakten.

Is epoxy waterdicht?

Natuurlijk wil je niet dat er water via je vloer van bierdopjes wegsijpelt. Gelukkig is epoxy volledig waterdicht maar ook dampdicht. Dit betekent dat epoxy goed tegen water kan. Veel van deze producten zijn tegenwoordig UV bestendig waardoor het ook voor buiten geschikt is.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Vloer van bierdopjes: dat kan jij ook
Schuiven naar boven