Beste vloerkleed voor vloerverwarming

Bijgewerkt: 12 december 2022

Een vloerkleed oftewel karpet heeft een isolerende werking. Het voelt warm aan de voeten, maar is niet altijd de beste keuze bij de aanwezigheid van vloerverwarming. Wil je toch voor een hoogpolig of laagpolig tapijt gaan, dan is het vooral belangrijk dat deze de warmte perfect doorlaat. Natuurlijk moet deze ook een mooie uitstraling hebben. We deden onderzoek naar de beste modellen.

Het laagpolig tapijt

Een verkeerde keuze zorgt ervoor dat de stralingswarmte wordt geblokkeerd. Hierdoor werkt vloerverwarming niet effectief. Het beste is om geen tapijten of vloerkleedjes op een vloer met vloerverwarming te plaatsen. Wil je toch de mooie uitstraling van een vloerkleed, kies dan in ieder geval voor een laagpolig tapijt. Deze laat de warmte zoveel mogelijk door. Dit merk je doordat het tapijt zelf ook comfortabel warm aanvoelt.

Laagpolig tapijt – bekijk assortiment

Er is meer dan voldoende keuze wanneer het op laagpolige tapijten aankomt. Kies bij voorkeur een model dat niet hoger is dan 2,5 cm. Dit betekent dat het hoogpolig vloerkleed afvalt.

Let op het materiaal aan de onderzijde

Het beste vloerkleed voor vloerverwarming heeft een onderzijde van jute. Dit geleidt de warmte uitstekend, waardoor de warmteoverdracht naar de kamer maximaal is. Jute werkt ook antislip zodat het kleed niet wegglijdt.

Het is niet aan te raden om een karpet met een onderzijde van polyurethaan of vilt te kiezen. Dit zijn materialen die zeer slecht de warmte geleiden. Bovendien kan dit materiaal nare plekken in de onderliggende vloer veroorzaken.

Materiaal van het vloerkleed zelf

Ook het materiaal van het vloerkleed zelf speelt een belangrijke rol. Laat synthetische materialen links liggen. Die kunnen geen warmte overdragen of vasthouden. Synthetische materialen zijn slechter bestand tegen hitte en kunnen zelfs smelten. Dit beschadigt de vloer blijvend.

Een karpet van wol is de meest praktische keuze. Deze kleden hebben ook een mooie en natuurlijke uitstraling. Houd er wel rekening mee dat wol soms wat dikker is en de warmte dan slecht doorgeeft. Een dun wollen kleed is de beste keuze.

Wollen vloerkleden – op voorraad

Rekening houden met vloerverwarming en hout of tegels

Vloerverwarming is makkelijk toepasbaar onder een tegelvloer. Het voordeel van tegels is dat ze warmte goed vasthouden. Dit geldt uiteraard ook voor de natuurstenen vloer. Tegels kunnen wel wat hard aanvoelen, daarom kiezen veel mensen bij het zitgedeelte voor een mooi vloerkleed.

Omdat tegels goed bestand zijn tegen warmte en niet snel beschadigen, heb je de keuze uit verschillende tapijten. Zelfs een synthetisch tapijt is mogelijk, hoewel dit niet de meest praktische oplossing is. Synthetisch blijft toch een gevoelig materiaal dat in het slechtste geval kan gaan smelten. De tegels zullen er niet van beschadigen maar het is zonde om het vloerkleed onder je voeten te zien verdwijnen.

Een houten vloer met vloerverwarming is veel gevoeliger voor hogere temperaturen. In het slechtste geval kunnen de houten planken kromtrekken. Wanneer hitte zich onder een vloerkleed ophoopt ontstaat er een zogenaamde hotspot. Dit zorgt voor plaatselijke beschadiging van de vloer. Om die reden moet je bij een houten vloer altijd kiezen voor een tapijt van natuurlijke materialen.

Laminaat bestaat uit hout met een bewerkte bovenlaag. Op zich is laminaat wat stabieler dan een echt houten vloer. Niet alleen is laminaat makkelijker in onderhoud, ook kan het warmte beter verdragen. Wel kan de vloer bij grote warmte uitzetten. Daarom moet er geen hotspot onder het vloerkleed ontstaan. Ook nu weer kies je voor een kleed van natuurlijke materialen.

Geen te groot tapijt op de vloer

Bij vloerverwarming is het niet de bedoeling om grote delen van de vloer af te dekken. Wil je dat de verwarming effectief blijft werken, kies dan voor een compact tapijt. Bij voorkeur alleen bij het zitgedeelte en niet meer dan noodzakelijk. Houd er rekening mee dat een te grote afdekking de stookkosten omhoog brengt, iets dat je moet zien te voorkomen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste vloerkleed voor vloerverwarming
Schuiven naar boven