De voordelen van een planner

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

In steeds meer huishoudens en op kantoren kom je de planner tegen. Je hebt de dag, – week- of maandplanner. Deze is zeer geschikt wanneer je veel afspraken hebt staan en regelmatig iets vergeet. Of wanneer je nogal chaotisch van jezelf bent. Daarnaast werkt de planner goed voor het hele gezin, werknemers op kantoren maar ook voor kinderen.

Een takenplanner

Met een planner wordt vaak een takenplanner bedoeld. Dit is een agenda of kalender die voor meerdere personen inzichtelijk is. Soms maak je gebruik van een takenplanner app.

Verwar dit niet met een productieplanner, dit is een persoon die planningen binnen een bedrijf opstelt en beheert. Dat is wel een verschil. In dit artikel lees je meer over de voordelen van een planner om je taken zelf te beheren.

Bekijk takenplanners

Werk goed doseren

Waarschijnlijk krijg je wekelijks met verschillende taken te maken. Dit kan op de werkvloer zijn, maar ook binnen het huishouden. Denk hierbij aan documenten opstellen, financiële administratie, contacten onderhouden of andere taken op het werk. En binnen het huishouden rekening betalen, badkamer poetsen, opruimen, de was doen en nog veel meer.

Het is vaak lastig om al dat werk goed te doseren. Je doet teveel op een dag, of werkt te langzaam. Hierdoor kom je aan het einde van de week niet goed uit. Een van de voordelen van een planner is dat je het werk veel beter doseert. Zo weet je elke dag waar je aan toe bent.

Taken verdelen

Misschien is het de bedoeling om de taken of klusjes over meerdere personen te verdelen. Ook dan is een dagplanner, weekplanner of een maandplanner een goed idee. Iedereen ziet direct welke taken hij voor die dag of die week heeft. Of wat er deze maand moet gebeuren. Daar ontstaat geen onenigheid over.

Door met een planner te werken is het ook veel makkelijker om taken aan bepaalde personen toe te wijzen. Je ziet namelijk direct welke taken deze persoon nog uit moet voeren, en wat in zijn of haar vermogen ligt.

Afspraken buiten de deur beheren

In het begin van de week zit je nog vol energie. Vaak zul je merken dat je dan veel meer werk verzet. Naarmate de week vordert neemt de vermoeidheid toe. Dit leidt ertoe dat je afspraken afzegt. Niet wanneer je met een planner werkt, want deze zorgt ervoor dat je het werk doseert waardoor je nooit te moe bent of te weinig tijd hebt.

Dankzij de planner zie je ook welke afspraken er voor die dag of in de week staan. Hierdoor is het makkelijker om werk of taken hierop af te stemmen.

Hier vind je de beste weekplanners

To do’s bijhouden

Het kan ook dat je liever met een to-do lijstje werkt. Zo weet je exact wat je nog allemaal uit moet voeren. Op een to-do lijst vink je de dingen af die je al gedaan hebt (of streep ze door). Een weekplanner is een goede manier om je to do’s te verzamelen en weg te strepen.

Ruimte voor ontspanning

Doordat je met een planner zeer effectief werkt, blijft er ook meer tijd en ruimte voor ontspanning over. Het is belangrijk om die tijd optimaal te benutten. Maak een wandeling door de natuur, ga zwemmen, kijk op sociale media rond of doe iets leuks met je partner, kinderen of een vriend(in).

Wanneer je te weinig ontspanning neemt dan ondervind je hier alleen maar nadelen van. Je hoofd en je lijf komen niet tot rust. Hierdoor raak je gestrest, kun je moeilijk met een hoge werkdruk om en kunnen er zelfs gezondheidsklachten ontstaan. Gebruik de planner dan ook om tot rust te komen.

De weekenden, wat doe je daarmee?

Wanneer je een planner op het werk gebruikt hoef je op zaterdag en zondag niks in te vullen. Die dagen ben je vrij. Maar wat wanneer het om een planner voor je huishouden gaat? Dan is het best mogelijk om de weekenden mee in te plannen.

Op zaterdag zou je nog wat klusjes kunnen doen. Bijvoorbeeld iets in het huishouden of wat gerepareerd moet worden. Maar ook boodschappen doen behoort tot de huishoudelijke klusjes. Zondag is voor velen een rustdag, of je onderneemt een leuke activiteit. Alleen, met het gezin of met vrienden.

Wanneer je erg chaotisch bent en geneigd om op zondag evengoed te werken, dan heeft een planner als voordeel dat je ook in het weekend voor rust en regelmaat zorgt.

Gebruik hem voor je trainingsprogramma

Een ander voordeel van een planner is dat hij ook goed inzetbaar is voor je trainingsprogramma. Bijvoorbeeld wanneer je naar de sportschool gaat, aan hardlopen of fietsen doet of binnenshuis traint. Het is aan te raden om 2-3 keer per week te trainen. Hierdoor blijf je lichamelijk en mentaal fit en sterk.

Vaak is het lastig om je trainingsprogramma vol te houden. Bijvoorbeeld omdat het steeds zwaarder wordt. Maar het kan je ook aan doorzettingsvermogen ontbreken. Ook dan komt een planner goed van pas.

Verzorging van huisdieren

Heb je een of meerdere huisdieren? Vergeet niet om deze mee te nemen in je dagplanning of de weekplanner. Dagelijks moeten huisdieren voorzien zijn van vers drinkwater en voedsel. Het schoonmaken van het verblijf doe je eenmaal per week, soms is dit vaker nodig. Wanneer je dit weleens vergeet, zorg je dat dit in de planning staat.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De voordelen van een planner
Schuiven naar boven