Waar komt de beste koffie vandaan?

Koffiebonen worden in verschillende werelddelen verbouwd. De meest belangrijke werelddelen zijn Latijns-Amerika en Afrika. Waar komt de beste koffie vandaan? Ontdek in welk land de lekkerste koffie verbouwd wordt. Maar ook hoe dit met Nederlandse koffie zit.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Zo wordt koffie gemaakt

Koffie heeft een sterk aroma waarbij de smaak een karakter van chocola, hout, noten, kruiden en tabak heeft. Een en ander hangt ook van het type koffieboon af. Hoe wordt koffie gemaakt? De koffieplant bevat steenvruchten. Deze vruchten hebben een harde pit. De pit doet sterk aan een boon denken, daarom draagt hij de naam koffieboon.

Geplukte koffiebonen worden eerst gepeld en tegenwoordig met een machine geborsteld. Op de vloer of een tafel worden de koffiebonen gedroogd, het liefst in de zon. Het is belangrijk dat de koffiebonen niet te droog worden.

Na het sorteren volgt het koffiebranden. In een speciale oven worden de koffiebonen geroosterd. Veel koffiebonen worden gemalen en op deze manier verkocht. De ongemalen koffiebonen zijn ook populair.

Hier komt de beste koffie vandaan

Nu de meest belangrijke vraag: waar komt de beste koffie vandaan? In Brazilië groeien zowel de arabica als de robusta koffiebonen. Dit zijn de twee meest verkochte koffiebonen wereldwijd. Het bijzondere is dat de koffiebonen uit Brazilië een romige textuur hebben. Bovendien hebben ze een lage zuurgraad en een ondertoon van chocolade en karamel.

Bekijk Arabica koffie

Dit maakt koffiebonen uit Brazilië wat zoeter dan andere koffie. Vraag je aan kenners waar de beste koffie vandaan komt dan wordt vaak het land Brazilië genoemd.

Als tweede staat Columbia als beste leverancier van koffiebonen. De kwaliteit van koffiebonen is hier uitstekend. De koffie is minder zoet maar heeft een stevige smaak. Vaak heeft de smaak een ondertoon van noten.

Naar koffiebonen robusta

Overige landen die goede koffiebonen leveren

Natuurlijk zijn Brazilië en Colombia niet de enige twee koffielanden. Er zijn nog veel meer landen die koffieplanten verbouwen en de juiste koffiebonen leveren. Hieronder vind je enkele van die landen.

Jamaica

Uit het land Jamaica komt de Blue Mountain koffie. Deze koffie heeft een zachte smaak. Nadeel is dat deze koffiebonen niet zomaar de verkoop in mogen, er moet eerst een certificaat op. Daarom is koffie uit Jamaica redelijk duur.

Honduras

Zoek je ambachtelijke koffie, kijk dan eens naar koffiebonen uit Honduras. Hier bevinden zich veel kleine koffieboeren. De koffie uit dit land is heel wisselend van smaak.

Indonesië

Met koffie uit Indonesië ga je voor een laag cafeïnegehalte. Dit komt omdat de koffiebonen op hoge temperatuur en gedurende lange tijd worden geroosterd. Dit zorgt ervoor dat een deel van de cafeïne verdwijnt. Koffie uit Indonesië heeft een aardse en rookachtige smaak.

Naar meest populaire koffie

Ethiopië

In het AfrikaanseEthiopië heerst veel armoede. Eén op de drie Ethiopiërs leeft hier onder de armoedegrens. Velen moeten zien rond te komen van de verkoop van koffiebonen. Koffie uit dit land kopen helpt ze aan een inkomen. De smaak van koffie uit Ethiopië is heel wisselend. Dit is afhankelijk van het verwerkingsproces, dit kan overal anders zijn.

Costa Rica

Ook in het Amerikaanse Costa Rica worden koffieplanten verbouwd. De koffiebonen hebben hier een hoge zuurgraad, daar moet je van houden. Aan de andere kant zit er een ondertoon van honing in, dit haalt het sterken er weer een beetje uit.

Waar komt Nederlandse koffie vandaan?

Er is ook koffie uit Nederland verkrijgbaar. Wordt deze koffieplant op Nederlandse gronden geteeld? Nee, het Nederlands klimaat is niet geschikt voor het laten groeien van koffieplanten. Wel is het zo dat Nederland het eerste koffie-exporterende land was. Dit vond in de 17e eeuw plaats.

Er zijn Nederlandse bedrijven die de lekkerste koffie importeren. Hierbij werken ze samen met lokale koffieboeren in Afrika of Amerika.

Waar komt het drinken van koffie oorspronkelijk vandaan?

De eerste koffieplant werd rond de 11e eeuw in het Afrikaanse Ethiopië ontdekt. Mensen bewerkten de koffiebonen tot koffie. Dat was ook de periode waarop mensen steeds vaker koffie begonnen te drinken. Dit was zo populair dat koffie al snel het zwarte goud werd genoemd. In de 16e eeuw werd koffie wereldwijd gedronken.

In de 17e eeuw ontdekten Nederlanders het zwarte goud. Ze namen het mee naar eigen land. Van hieruit werd de koffie aan andere landen verkocht. Hiermee was Nederland het eerste commerciële koffie-exporterende land.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial