Waarom airco: de voordelen en nadelen

Bijgewerkt: 27 januari 2023

Een airco of airconditioning houdt de woning koel, maar wist je dat deze ook kan verwarmen? Niet iedereen staat hierbij stil. Misschien wel omdat de aanschaf, het onderhoud en het gebruik kosten met zich meebrengt. Waarom airco in huis? Ontdek de belangrijkste voordelen en natuurlijk de nadelen.

De werking van een airconditioner

Waarom airco aanschaffen? Het is handig om eerst eens naar de werking te kijken. Een ouderwetse airco koelt de lucht in een ruimte. Vaak hangt een airconditioner in de woonkamer, slaapkamer of het bedrijfspand. Moderne airco’s kunnen de lucht ook verwarmen.

Het koelen gebeurt door vocht uit de lucht te halen. Feitelijk wordt warme lucht het apparaat ingezogen en de warmte wordt aan de buitenlucht afgegeven. Technisch zit het apparaat ingewikkeld in elkaar, maar het is wel effectief.

Bekijk mobiele airco’s

Waarom airco: over de voordelen

Lees eerst over de voordelen van een airconditioner. Hieronder staan de belangrijkste voordelen op een rij.

Een aangenaam klimaat

Een airco zorgt ervoor dat het in huis nooit te warm of te koud is. Je kunt hem niet alleen ter verkoeling aanzetten, ook weet hij de lucht op te warmen. Wel moet je dan een airconditioner met warmtepomp hebben, maar de meest moderne apparaten beschikken hierover.

Luchtontvochtiger

Een van de voordelen van een airco is dat hij ook de lucht ontvochtigt. In de zomermaanden is de luchtvochtigheid vaak hoog, daarom voelt het klam en benauwd aan. Een airco zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid omlaag wordt gebracht. Niet alleen aangenamer, maar ook beter voor muren, vloeren en meubilair.

De lucht zuiveren

Een goede airco kan ook de lucht filteren, waardoor deze gezuiverd wordt. Ideaal voor mensen met een allergie maar eigenlijk voor iedereen goed.

Nadelen van airconditioner

Waarom zou je voor een airco kiezen, want het kost een hoop geld. Dat is waar maar wanneer je de voordelen bekijkt is het een goede investering. Maar zoals met alles het geval is: voordelen brengt ook wat nadelen met zich mee.

Vieze luchtjes in huis

Merk je dat er telkens vieze luchtjes in huis hangen wanneer je de airco aan hebt staan? Waarschijnlijk komt dit door slecht onderhoud van het apparaat. Wanneer je hem niet goed onderhoudt krijg je dus dit soort zaken.

Groot temperatuurverschil

Met een airco voelt het aangenaam koel of juist warm in huis aan. Wanneer je vervolgens een andere ruimte binnenstapt kan het temperatuurverschil erg groot zijn. Hier kun je soms last van krijgen, bijvoorbeeld via je huid, ogen of slijmvliezen.

Hogere aanschafprijs

Een ventilator koop je voor een tientje, maar met een airco bij je een stuk duurder uit. Een mobiele airco is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 159. De betere modellen kosten meer dan € 500. Wil je een krachtige airconditioner met binnen- en buitenunit dan moet je rekenen op een aanschafprijs vanaf € 1500.

Naar split airco’s

Waarom airco een goede keuze is

Het is een feit dat een airconditioner geen hele goedkope aanschaf is. Maar je hebt er wel veel profijt van. Er heerst altijd een aangenaam klimaat in huis of het bedrijf. Bovendien ook nog eens tegen lage kosten, want qua verbruik is een airconditioner niet zo duur als gedacht.

Meestal draait een airco gedurende 200 uren tijdens de zomerperiode. Dit komt overeen met een verbruik van 250 KWh. Met de laatste energieprijzen zou dit overeenkomen met een energieverbruik van € 62,50. Voor dat bedrag koel je 200 uur lang de woning. Omdat de meeste mensen hem gemiddeld vier uur per dag aan hebben staan betekent dit gedurende 50 warme zomer dagenlang een aangenaam klimaat binnenshuis.

Gebruik je in de winterperiode als bijverwarming of misschien wel hoofdverwarming? Dan moet je rekenen op een energieverbruik van ongeveer € 0,18 per uur. Dit valt ook wel mee want een cv-installatie verbruikt veel meer.

Goedkoop alternatief: de ventilator

Wist je dat een ventilator 15 keer minder energie verbruikt en ook nog eens goedkoper in aanschaf is? Dit is dus een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor de airco.

Houd er wel rekening mee dat een airco alleen de lucht verplaatst en niet koelt. Verplaatsing van de lucht zorgt ervoor dat je huid wat koeler aanvoelt maar de luchtvochtigheid blijft net zo hoog, net als de temperatuur binnenshuis. Die zal hooguit een halve graad dalen. Maar toch prima voor in de slaapkamer of bij de werkplek.

Bekijk ventilatoren

Voorzichtig met oude airco’s

Heb je nog een oude airco in huis? Deze werkt nog met het koudemiddel Freon. Dit middel is sinds 2015 verboden. Mocht je oude airco kapot zijn, dan kun je hem dus niet meer laten voorzien van het oorspronkelijke koudemiddel. Hierdoor is het altijd beter om het oude apparaten te vervangen voor een moderne versie.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Waarom airco: de voordelen en nadelen
Schuiven naar boven