Lekker warm met de beste camping kachel

Bijgewerkt: 5 april 2022

Overnachten in de caravan of de tent moet niet alleen leuk maar ook comfortabel zijn. De beste camping kachel houdt je heerlijk warm. Ook tijdens de koudere maanden, want een campingkachel beschikt over voldoende capaciteit. Moet je voor infrarood, een convectorkachel of iets anders gaan? Bekijk de beste modellen.

Beste kachel in de caravan – gaskachel

Voor de caravan kun je het beste kiezen voor een elektrische kachel of een gaskachel. Het voordeel van een gaskachel is dat je geen elektriciteit nodig hebt. Hierdoor ben je dus ook niet afhankelijk van een bepaalde staplaats, je kunt zelfs langs de weg overnachten.

De draagbare gaskachel is compact en redelijk goedkoop in aanschaf. Hij kost tussen de € 40 en € 60. De gasfles schaf je los aan en vul je later bij. Bij sommige modellen worden meerdere gasflessen direct erbij geleverd.

Bekijk draagbare gaskachels

Petroleumkachel voor de tent

Wil je de tent effectief verwarmen maar is er geen stroom beschikbaar? Dan is een petroleumkachel een zeer goede keuze. Voor dit model heb je namelijk geen netstroom nodig en ook geen accu. Alleen petroleum als brandstof. De mobiele straalkachel is goed voor het verwarmen van ruimtes tot wel 30 m².

De petroleumkachel is niet zo goedkoop in aanschaf. De prijzen beginnen vanaf € 199 en lopen op tot meer dan € 399. Een stevige aanschafprijs waar je als kampeerder wel het budget voor moet hebben.

Assortiment petroleumkachels

Elektrische kachel

De beste camping kachel voor zowel de caravan als in de kampeertent is de elektrische kachel. Hier zijn verschillende modellen in verkrijgbaar:

 • Ventilatorkachel
 • Infrarood kachel
 • Convector kachel

Deze drie modellen staan hieronder uitvoerig besproken, met de voor- en nadelen.

Ventilatorkachel – snelle opwarming

 • Zeer compact
 • Snel de ruimte verwarmen
 • Prijsindicatie: € 20 – € 70

De ventilatorkachel wordt veel ingezet als bijverwarming binnenshuis. Maar hij is ook ideaal voor het snel verwarmen van de tent of caravan. Hij creëert niet alleen warmte maar verplaats deze ook middels de ingebouwde ventilator. Zo komt de warme lucht overal terecht. Hij is vooral geschikt voor kleine ruimtes. Daarnaast is een ventilatorkachel goedkoop in aanschaf.

Het nadeel is dat hij geluid maakt. Je hoort de ventilator draaien, hierdoor is hij voor de nachtelijke uren minder geschikt. Tenzij je er totaal geen last van hebt.

Naar ventilatorkachels

Infrarood kachel of paneel

 • Verwarmt massa
 • Warmte blijft langer hangen
 • Prijsindicatie: € 35 – € 179

Voor gebruik op de camping is een infrarood kachel aan te raden, hij is makkelijk verplaatsbaar. Een paneel is minder praktisch want die is groot en zwaar. Kijk dus even goed naar het model dat je aanschaft. De kleine infrarood kachel is geschikt voor het verwarmen van ruimtes tot 15 m². Grote kans dat de tent hier ook bij hoort. De grotere modellen beschikken over meerdere warmtestanden en kunnen tot 25 m² verwarmen.

Infrarood werkt als het zonlicht. De kachel verwarmt materie dat vervolgens de warmte langzaam aan de omgeving afgeeft. Dit betekent dat de warmte ook langer blijft hangen, waardoor het comfortabel aanvoelt. Een infrarood kachel is een energiezuinige oplossing.

Bekijk infrarood kachels

De convectorkachel is ongeschikt

De convectorkachel wordt niet zoveel toegepast, en dat heeft met zijn forse afmeting te maken. Hierdoor is hij niet praktisch bij gebruik in de tent. Ook voor gebruik in de caravan is hij niet zo handig, want hij staat altijd in de weg en is niet zo makkelijk verplaatsbaar.

Een convectorkachel werkt met stralingswarmte, vergelijkbaar met een radiator. Maar helaas niet de beste keuze als campingkachel.

Conclusie beste camping kachel

Wat de beste camping kachel is hangt van drie factoren af: toegang tot elektriciteit, inhoud van de tent of caravan en het seizoen.

 • Tot 15 m² en hoogseizoen: ventilatorkachel of infrarood kachel
 • Tot 15 m² en laagseizoen: grote infraroodkachel, petroleumkachel of gaskachel

Deze kachel is het beste voor een tent

Bij een tent is het belangrijk dat je niet alleen verwarmt maar ook de ramen en het deurtje gesloten houdt. Het dunne tentdoek is namelijk slecht isolerend, dan is het niet de bedoeling dat de warmte ook via andere uitgangen verdwijnt.

De beste kachel voor de tent is de petroleumkachel, de ventilatorkachel of de infrarood kachel. Dit hangt er weer vanaf of je toegang tot netstroom hebt. Een gaskachel wordt in de tent minder vaak gebruikt.

Waarom geen elektrische kachel op de camping?

Op sommige campings is het verboden om gebruik te maken van een elektrische kachel. Dit vreet veel energie waardoor het stroomnet te zwaar belast wordt. Bezoek je een camping, check dan van tevoren of elektrische kachels zijn toegestaan.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Lekker warm met de beste camping kachel
Schuiven naar boven