Welk materiaal kan in de magnetron?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een magnetron is bedoeld om voedsel in te bereiden. Het klinkt logisch, maar dat is het voor sommigen niet. Welk materiaal kan in de magnetron? Mensen hebben er al van alles ingestopt. Van kleding tot huisdieren en zelfs baby’s. Echt waar! Er zijn een aantal materialen die absoluut niet in de magnetron mogen.

Wat wel in de magnetron mag

Om maar gelijk met het makkelijkste te beginnen: welk materiaal kan in de magnetron? Glas, porselein of geglazuurd aardewerk kan veilig in de magnetron. Dit geldt ook voor een aantal soorten karton en papier. Daarnaast kunnen sommige soorten kunststof probleemloos er in.

Kant en klare magnetronmaaltijden bevatten een verpakking van kunststof. Dit kan gewoon in de magnetron. Vaak kunnen plastic bewaarbakjes ook wel in de magnetron, mits je ze niet door en door verhit.

Welk materiaal mag niet in de magnetron?

Er zijn bepaalde materialen die je nooit in de magnetron mag stoppen. Een magnetron wekt elektromagnetische golven op. Deze golven zorgen ervoor dat watermoleculen in beweging komen. Wanneer moleculen bewegen ontstaat er warmte.

Bepaalde materialen botsen met de elektromagnetische golven. Hierdoor ontstaan er flitsen en uiteindelijk zelfs brand. Houd er ook rekening mee dat producten in een magnetron van binnenuit verwarmd worden. Hierdoor kunnen sommige producten uitzetten en kapotgaan.

De volgende materialen mogen niet in de magnetron:

  • Aluminiumfolie
  • Metaal
  • Roestvrijstalen bestek
  • Antiek porselein
  • Schuursponsje
  • Plastic zakje
  • Elektrische apparaten

Let ook op met plastic dat niet bedoeld is voor de magnetron. Wanneer je voedsel in dit plastic bakje of plastic folie opwarmt dan komen er giftige stoffen vrij. Laat een magnetron ook nooit zonder inhoud draaien, hiervan gaat het apparaat kapot.

Bekijk speciale magnetron deksels

Welk voedsel mag niet in de magnetron?

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je beter niet in de magnetron stopt. Bijvoorbeeld eieren en druiven, deze kunnen exploderen. Maar ook geen gedroogde hete pepers.

Stop geen bevroren fruit in de magnetron. Hierdoor ontstaan er kankerverwekkende stoffen. Daarnaast is het niet verstandig om bevroren vlees in de magnetron te kopen. Dit zorgt voor een explosieve groei aan bacteriën en verlies van belangrijke vitaminen.

Warm ook geen water in de magnetron op. Het water is gloeiend heet terwijl de buitenkant van het kopje of de mok koud aanvoelt. Wanneer je vervolgens iets aan het hete water toevoegt dan zet dit uit en spat op.

Naar magnetron bakjes

Vreemde voorwerpen in magnetron

Mensen doen soms de raarste dingen met een magnetron. Kijk maar eens naar onderstaande verhalen.

In april 2008 stopten drie jongeren een zak vol uitwerpselen in een magnetron van een warenhuis in Salt Lake City, VS. De tieners zetten de timer op tien minuten en maakten dat ze weg kwamen, waarna de boel ontplofte. De hele winkel moest door de stank grondig gelucht worden.

Lommel, België: in mei 2008 stopte een man een mok water met vicks zalf in de magnetron. Nadat hij het eruit haalde en erboven ging hangen om te inhaleren, ontploft het hele goedje. De man liep brandwonden op.

Regelmatig stoppen mensen kleding in de magnetron om te drogen. Hoewel dit vaak goed gaat is het niet geheel zonder gevaar. Metalen onderdeeltjes die vaak aan kleding vastzitten kunnen voor vonken zorgen.

Huisdieren in magnetron

Huisdieren horen niet in een magnetron. In januari 2008 werden vier jongens beschuldigd omdat ze bij een inbraak in een woning in Canada te de kat in de magnetron hadden gestopt. De kat heeft het niet overleefd.

Februari 2008, Canada. Een man stopte de kat van zijn vriendin in de magnetron omdat hij een hekel had aan katten. Hij haalde de kat tijdig uit de magnetron maar het dier stierf aan de voeten van zijn vriendin.

Baby’s in magnetron

Virgina, VS. in het jaar 2000 werd een vijf weken oude baby door zijn moeder in de magnetron gestopt. Het jongetje is overleden.

November 2005. In Dayton, VS, stopte een moeder tijdens een ruzie met haar vriend hun pasgeboren baby in de magnetron. De moeder bracht het meisje daarna naar het ziekenhuis, maar het was al overleden door oververhitting en brandwonden.

Texas, VS. In mei 2007 stopte een vader zijn twee maanden oude dochter 10-20 seconden in een magnetron, waarna het kind in het ziekenhuis werd opgenomen met ernstige brandwonden in het gezicht en handjes. De baby overleefde het incident. Volgens de moeder van het kind deed de vader dit in opdracht van de duivel. De vader zei zegt dat hij een psychotische periode doormaakte.

In juli 2007 legde een vrouw in Miami, VS, haar baby in een magnetron. De oom van het kind kwam toevallig langs en horde de baby huilen. Hij redde het kind uit de magnetron. De magnetron stond op de laagste stand waardoor de baby geen brandwonden opliep.

Waar of niet waar?

Er doen heel veel verhalen de ronde over voorwerpen en huisdieren die in een magnetron worden gestopt. Veel verhalen zijn niet waar en kunnen afgedaan worden als fabel, grap of mythe. Twee voorbeelden hiervan:

Een winkeljuffrouw bewaart de inkomsten in de magnetron tegen dieven. Ze zet de magnetron per ongeluk aan, waarna al het geld verbrandt. Dit verhaal is óf verzonnen, óf een smoes van de winkeljuffrouw om met het geld ervan door te kunnen gaan. Geld verbrandt namelijk niet in een magnetron.

Over de hele wereld doen verhalen de ronde over een oude vrouw die haar poedeltje of ander klein ras in een magnetron stopt om het te drogen. De hond sterft en ze klaagt de fabrikant aan. Hierop krijgt ze een hoge schadevergoeding. Dit soort verhalen komen uit de jaren ‘70 en waren bedoeld om mensen bang te maken voor de nieuwste technologie.

Watermoleculen en de magnetron

Alles wat water bezit kun je opwarmen in de magnetron. Dit apparaat werkt middels microstraling, wat effect heeft op de watermoleculen. Die gaan tegen elkaar wrijven waardoor warmte ontstaat. In een magnetron wordt alles van binnenuit verwarm.

Iedereen kent het verhaal van het rauwe ei in de magnetron: hij zal ontploffen omdat de warmte van binnenuit sneller gaat dan via de buitenkant. Het ei zet uit en ontploft. Metalen voorwerpen in de magnetron hebben als effect dat de straling wordt teruggekaatst, waardoor er vonken ontstaan en de hele magnetron uiteindelijk defect is.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Welk materiaal kan in de magnetron?
Schuiven naar boven