Welke IP-camera als babyfoon geschikt is

Bijgewerkt: 3 mei 2022

Je hebt de babyfoon met camera, maar je kunt ook gebruik maken van een IP-camera. Vaak is dit model goedkoper en kun je hem op verschillende manieren gebruiken. Dus niet alleen als babyfoon maar later ook als bewakingscamera. Welke IP-camera als babyfoon is het meest geschikt? Let op wat niet alle draadloze camera’s kun je hiervoor inzetten.

Verschil tussen babyfoon en IP camera

Vroeger had je alleen de babyfoon die je waarschuwde wanneer een baby wakker was. Er waren alleen geluiden hoorbaar. Later kwam de babyfoon met camera. Ouders kunnen met deze babyfoon naar baby kijken. Bijvoorbeeld of hij wakker is of slaapt, speelt of misschien in nood is.

Steeds meer ouders kiezen voor de IP-camera. Het grootste verschil tussen babyfoon en IP camera zit hem in de werking. En babyfoon is namelijk gericht op het detecteren van geluiden en bewegingen. Een IP-camera kan dit ook maar niet elk model doet dit. Bovendien is een IP-camera meer gericht op beveiliging.

Dit betekent natuurlijk niet dat een IP-camera ongeschikt is als babyfoon. Sterker nog, in veel gevallen werkt dit zelfs beter en is het ook nog eens goedkoper.

Beste IP camera als babyfoon

Koop niet zomaar een IP-camera om hem als babyfoon te gebruiken. Sommige modellen zijn absoluut ongeschikt. Daarnaast zijn er ook wat camera’s die onveilig in gebruik zijn. Hieronder vind je de beste IP-camera als babyfoon.

IP-camera met geluiddetectie

Het is vooral belangrijk dat een IP-camera over geluiddetectie beschikt. Dat is namelijk hoe een babyfoon ook werkt. Wanneer baby begint te huilen of moppert ontvang je direct een melding op je smartphone, tablet, laptop of pc. Op de smartphone is het makkelijkst want die heb je altijd bij je. Daarom installeer je de speciale app op je smartphone, en eventueel ook op die van je partner.

Een IP-camera met geluiddetectie is zeker de beste keuze. En ook niet eens zo duur. Ze beginnen vanaf € 39. Het is echter aan te raden om voor een wat duurder model te gaan, bijvoorbeeld de Eufy By Anker. Niet alleen is de beeldkwaliteit vaak beter, ook zijn deze camera’s wat veiliger.

Bekijk IP-camera met geluiddetectie

Camera met nachtzicht

Nog beter is het wanneer je een IP-camera met geluiddetectie en ook met nachtzicht kiest. Veel modellen die je hierboven hebt zien staan beschikken over nachtzicht, maar niet allemaal. Bedenk dat het op de babyslaapkamer vaak verduisterd is. En je wil tijdens de nachtelijke uren alles met betrekking tot baby kunnen volgen.

Onderstaande modellen beschikken over zowel geluiddetectie als nachtzicht. Dit zijn de meest geschikte camera’s die je als babyfoon inzet.

Naar IP-camera nachtzicht + geluiddetectie

Tip: een draadloos model

Welke IP-camera als babyfoon moet je kiezen, een bekabelde of een draadloos model? Het voordeel van een bekabelde camera is dat je hem vast aan de muur monteert. De camera zelf kun je enigszins draaien. Vaak betreft het hier bewakingscamera’s die een goede beeldkwaliteit geven. Dankzij de ingebouwde infrarood leds kijk je ook ‘s nachts vanaf een grotere afstand mee.

Een draadloos model is soms wat praktischer. Wanneer je de babykamer vaak anders inricht dan verplaats je de IP-camera gewoon mee. Bovendien is een draadloze IP-camera ook makkelijk om mee te nemen op vakantie of voor bij de oppas. Uiteraard kun je hem overdag ook gebruiken om toezicht te houden op huisdieren, of je kind dat in een hoek van de kamer speelgoed. Hiermee is een draadloos model wat multifunctioneler.

De veiligheid van een IP-camera als babyfoon

Het is al vaker voorgekomen dat een IP-camera wordt gehackt. De hacker kan dan meekijken of meeluisteren, maar ook de camera op afstand besturen. dacht je dat een babyfoon veiliger in gebruik was? Nee, de babyfoons met wifi zijn net zo onveilig. Daarom is het belangrijk om een extra veiligheid in te bouwen.

Op een IP-camera (en ook babyfoon met wifi) zit altijd een standaard wachtwoord. Het is aan te raden om dit wachtwoord direct aan te passen. Het standaard wachtwoord is namelijk makkelijk door anderen te raden.

Hoe je het wachtwoord aan moet passen hangt van het model en het merk af. In de beschrijving staat altijd aangegeven hoe je het wachtwoord verandert. Kies in ieder geval voor een moeilijk te raden wachtwoord.

Vertrouw je het niet? Koop dan een babyfoon zonder wifi. Deze heeft een gemiddeld bereik van 300 meter. Dit soort babyfoons is nauwelijks te hacken, dit komt omdat communicatie via radiogolven loopt.

Bekijk babyfoons zonder wifi

Koop geen Aziatische IP camera

Het probleem met hele goedkope en vaak Aziatische IP camera’s is dat het standaard wachtwoord niet aan te passen is. Dit gebeurde eerder met een camera die bij de Action was gekocht. De vrouw in kwestie schrok zich dood toen ze iemand via de camera tegen haar hoorde praten.

Een IP-camera uit een Chinese webshop bestellen is ook niet altijd slijm. Chinese bedrijven kunnen door de Chinese overheid worden gedwongen om mee te werken aan spionagepraktijken. Het is niet duidelijk of dit ook daadwerkelijk gebeurt, maar verschillende landen waarschuwen hier wel voor.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Welke IP-camera als babyfoon geschikt is
Schuiven naar boven