Welke skottelbraai is de beste? Hier is hij dan!

Bijgewerkt: 30 maart 2022

Een skottelbraai lijkt op een barbecue maar ook op een wok op poten. Je kunt erop grillen, bakken en wokken. Zeer praktisch voor op de camping, in de tuin of op het balkon. De beste skottelbraai is de Cadac, maar er zijn natuurlijk ook nog andere merken verkrijgbaar. Daarnaast zijn er goede alternatieven.

Beste skottelbraai: het overzicht

Op het gebied van skottels is de keuze vrij beperkt. Cadac is het meest bekende merk, naast wat merkloze modellen. Maar daar houdt het wel een beetje mee op. Daarom hieronder een kort overzicht met betrekking tot de beste skottelbraai. Lees ook meer over de gebruiksmogelijkheden en de voor- en nadelen van dit product.

Cadac skottel

Welke skottelbraai is de beste? Nagenoeg iedereen zal antwoorden dat sit Cadac is. Dit komt omdat Cadac het enige merk is dat zich specifiek heeft gericht op de ontwikkeling van deze campingbarbecue, zoals hij ook wel genoemd wordt.

Zo op het eerste oog lijkt de Cadac op een barbecue. Niets is minder waar, want wanneer je hem uit elkaar haalt dan zie je duidelijk verschil tussen de skottelbraai en de barbecue. Dit veelzijdig kooktoestel gebruik je in de openlucht, waarbij gezellig samenzijn neutraal staat.

De Cadac skottelbraai is verkrijgbaar vanaf € 100, je hebt dan het eenvoudige model te pakken. De uitgebreide versie inclusief meerdere kookoppervlakken kost rond de € 265.

Bekijk Cadac skottelbraai (sorry, even niet beschikbaar)

Alternatief: Burnhard Draagbare Gasbarbecue

Is de Cadac skottelbraai niet meer verkrijgbaar of op zoek naar een alternatief? Dan kom je bij Burnhard uit. Deze 2-pits gasgrill is niet alleen draagbaar maar ook zeer gebruiksvriendelijk. Hij wordt geleverd met gietijzeren roosters van een mooie dikte, dit garandeert een goede kwaliteit.

Het gaat niet om een skottelbraai zoals je gewend bent maar deze compacte gasbarbecue is geschikt voor het gillen van vlees, vis en groenten. Veel kampeerders vinden hem praktisch om mee te nemen waarbij je zowel direct als indirect barbecuet. Tip: om te bouwen tot skottelbraai, zie hieronder.

Naar Burnhard gasbarbecue

Je eigen skottelbraai maken

Vind je de aanschaf van de beste skottelbraai, of het alternatief, te duur? Tover je eigen barbecue in een skottelbraai om. Dit gaat het meest praktische wanneer je over een gasbarbecue beschikt. Met een houtskool BBQ gaat dit vanwege de verdeling van de warmte wat lastiger.

Het is het meest praktisch wanneer je gebruik maakt van de originele Cadac skottel . Dit is de schaal waarop je de gerechten klaarmaakt. Leg deze schaal bovenop het grillrooster van de barbecue. Houd hierbij wel rekening met de afmeting. De originele skottel heeft een doorsnede van 49 cm, dit moet wel op het grillrooster passen.

Bekijk skottel schaal

Is het gelukt? Daar is hij dan: je zelfgemaakte skottelbraai. Mocht je de originele skottel niet aan kunnen of willen schaffen, dan is er nog een goed alternatief: het gebruik van aluminiumfolie. Leg twee lagen aluminiumfolie op het grillrooster, dit heeft een zelfde werking als de schaal. Wel is het zo dat het koken, bakken of grillen op aluminiumfolie soms wat lastiger gaat, maar dit is een kwestie van ermee om leren gaan.

Wat kan er op de skottelbraai?

Misschien ben je niet bekend met het grillen op de skottelbraai. Dit model is zeer geschikt voor het klaarmaken van eenpansgerechten. Denk hierbij aan gerechten als paella en curry. Het klaarmaken van vlees, vis en groente is hier zeer geschikt voor. Verder kun je er pannenkoeken of eieren op bakken.

Er kan dus heel veel op deze schaal. Twijfel je, gebruik hem dan als grote koekenpan of wokpan. Elk gerecht dat je in een van deze twee pannen klaar zou maken, is ook geschikt voor de skottelbraai.

Zo maak je hem schoon

Vaak wordt geadviseerd om gebruik te maken van het speciale Cadac skottel folie. Dit leg je op de schaal waardoor deze minder snel vies wordt. Feitelijk gaat het om een anti aanbakfolie, zodat je achteraf niet flink staat te schrobben. Het folie is herbruikbaar en afwasbaar. Reinig hem met een sopje van afwaswater, of doe het folie in de vaatwasser.

De schaal zelf is soms wat lastig schoon te maken, mede door de flinke afmeting. Hierdoor past hij niet in elke vaatwasser. Met de hand schoonmaken is natuurlijk ook een mogelijkheid. Los wat afwasmiddel in heet water op. Vieze vlekken krijg je eruit door de schaal in het hete afwaswater te laten weken. Dit is de makkelijkste manier om zelfs met de meest ergste vlekken af te rekenen.

Let op: gebruik nooit een schuursponsjes of staalspons, hiermee beschadig je de schaal mee. Daarom is het dus ook zo verstandig om het folie erbij te gebruiken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Welke skottelbraai is de beste? Hier is hij dan!
Schuiven naar boven