Beste wondhelende zalf (wondzalf)

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Geen pleister plakken maar een zalf smeren. Wat is de beste wondhelende zalf? Deze zalf zorgt voor een snelle wondgenezing. Het is ademend en legt een beschermend laagje over de wond. Die van het merk Hansaplast is populair, maar zijn er ook alternatieven? Ontdek alles over de beste wondhelende zalf en hoe je dit gebruikt.

Wondzalf en wondhelende zalf

Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen wondzalf en wondhelende zalf. Wat is het verschil tussen beide? Eigenlijk niet zo heel veel. Het is namelijk het merk Hansaplast dat er de naam wondhelende zalf aan gegeven heeft. Terwijl een wondzalf op dezelfde manier werkt.

Wondzalf of wondhelende zalf creëert een vochtig wondmilieu. Dit is ideaal voor de wondheling.  Wondjes genezen namelijk sneller wanneer ze vochtig worden gehouden. De meeste van dit soort zalven is antibacterieel en schimmeldodend. Dit geldt echter niet voor alle wondzalven. Daarom moet je ook voor de beste wondhelende zalf gaan.

Lees ook: beste voetenzalf

Beste wondhelende zalf

Nu ben je vast nieuwsgierig geworden naar de beste wondhelende zalf. Hieronder vind je een overzicht van de vijf best verkochte wondzalven van dit moment. Hierna wat meer uitleg.

Hansaplast wondhelende zalf

Ga je op zoek naar de beste wondhelende zalf dan kom je vrijwel direct bij het merk Hansaplast uit. Dit komt omdat ze deze naam voor hun product gebruiken. Slim bedacht! De wondhelende zalf van Hansaplast bevat witte petrolatum, dunne paraffine olie en ceresinewas. Jawel, nagenoeg dezelfde ingrediënten als bij vaseline.

Daarnaast bevat het nog wat andere ingrediënten. Alles bij elkaar zorgt dit voor een beschermende en ademende laag over de wond. Dit helpt de wond tegen uitdrogen waardoor deze vochtig blijft. Je zult merken dat wondjes genezen.

Geschikt voor kleine oppervlakkige wonden. Denk hierbij aan krassen, snijwonden, schaafwonden maar ook eerstegraads of tweedegraads kleine brandwonden. Ook geschikt voor de droge, geïrriteerde of gevoelige huid.

Bekijk Hansaplast wondhelende zalf

L-Mesitran Wondzalf

Ook dit product behoort tot de beste wondhelende zalf. Dit keer heet het wondzalf. Het moet maar een naam hebben. Deze zalf bevat gesteriliseerde honing, aloë vera, zinkoxide en calendula. Het werkt ontstekingsremmend en creëert een vochtig wondmilieu. Het is antibacterieel en schimmeldodend, iets dat je huid zeker kan gebruiken.

Deze zalf is van een goede kwaliteit en handig in gebruik. Geschikt voor de verzorging bij mensen maar je kunt het ook op dieren gebruiken.

Naar L-Mesitran wondzalf

Vetramil Met Cardiospermum Wondzalf

Dit product moet je absoluut even bekijken. Het is namelijk volgens gebruikers de beste wondhelende zalf. Dit product ontvangt veel positieve beoordelingen.

Wat kun je verwachten? Vetramil bevat zuivere en medicinale honing. De enzymen in deze honing produceren in de wond een kleine hoeveelheid waterstofperoxide. Binnen enkele dagen is de wondbacterie vrij en schoon. Dit versnelt de wondgenezing.

Deze wondhelende zalf bevat essentiële oliën die zowel antibacterieel als schimmeldodend zijn. Het bevat verder ingrediënten van paraffine, witte vaseline, Cetostearyl-alcohol, natrium-laurylsulfaat, en isopropyl-meristaat.

Wat zeggen gebruikers hierover? Het is ideaal bij kleine wondjes. Binnen 2-3 dagen zie je het wondje zichtbaar verdwijnen. Veel mensen zien deze wondzalf dan ook als een wondermiddel. Maar goed, wondermiddelen bestaan niet. Toch is dit een absolute aanrader voor de wondverzorging. Geschikt voor mensen en dieren.

Bekijk Vetramil wondzalf

Wat is nog meer de beste wondhelende zalf?

Je hebt hierboven een kort overzicht van de beste wondhelende zalven gezien. Er is echter nog veel meer verkrijgbaar. Sommige producten worden op de dierenafdeling verkocht. Dit maakt het niet ongeschikt voor mensen. De basis blijft namelijk hetzelfde. Denk maar aan uierzalf, wat oorspronkelijk voor koeien (de uiers) bedoeld was. Tegenwoordig gebruiken we het op onze eigen huid.

Veel verkochte wondhelende zalven zijn die van Beapher en in mindere mate Acederm. Je betaalt tussen de € 10 en € 25 voor een goede wondhelende zalf.

Naar overzicht wondzalven

Hygiënisch zalf gebruiken

De beste wondhelende zalf zit in een tube. Knijp een beetje zalf ter grootte van een erwt op een schone vinger. Zo blijft de rest van de zalf schoon. Maar wat doe je wanneer je een pot wondhelende zalf oftewel wondzalf hebt?

Dan ga je iets anders te werk. Neem een klein beetje zalf met een droog lepeltje uit de pot. Nu kun je de zalf op de huid smeren. Heb je later nog meer zalf nodig? Wees er zeker van dat de lepel nog schoon is of gebruik een nieuwe lepel.

Wanneer je wondhelende zalf voor dieren gebruikt kun je dit ook voor de mensen huid gebruiken. Ga dan net zo hygiënisch te werk. Dus niet eerst je huisdier aanraken en met je vieze vingers zalf uit de pot halen. Gebruik altijd een schone en droge lepel!

Hoe lang kan ik zalf bewaren?

Hoe lang een zalf houdbaar is hangt van het vochtgehalte af. Hoe meer vocht in een product, korter de houdbaarheidsduur. Water wordt toegevoegd om een product beter smeerbaar te maken.

Op de verpakking zie je altijd hoe lang een pot of tube zalf na opening houdbaar is. Over het algemeen geldt dat een pot zalf 6 maanden na openen goed is. Hierna moet je deze weggooien. Een tube zalf is 9-12 maanden na openen nog goed.

Heb je medicinale zalf? Ook hierop staat een houdbaarheidsdatum. Ten eerste de tenminste houdbaar tot datum. Dit betekent dat je de zalf na deze datum niet meer mag gebruiken, zelfs niet wanneer hij nog ongeopend is. Ook staat op de verpakking vermeld hoe lang de zalf na opening nog houdbaar is.

Wondhelende zalf: apotheek, Kruidvat of online kopen?

Wondhelende zalf is op verschillende plekken verkrijgbaar. Bijvoorbeeld bij de apotheek. Of bij drogisterij Kruidvat. Net zo makkelijk is online bestellen. Tegenwoordig betaal je vaak geen verzendkosten, waardoor dit net zo voordelig is. Bovendien hoef je de deur niet uit. Het maakt dus niet uit waar je de beste wondhelende zalf koopt. Zolang je maar een goed product koopt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste wondhelende zalf (wondzalf)
Schuiven naar boven