Zo lang duurt het voor accu vol is

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een accu is in veel gevallen een oplaadbare batterij. Bovendien hebben accu’s een andere vorm en zijn vaak speciaal voor een bepaald apparaat bedoeld. Hoe lang duurt het voor de accu vol is? Dit hangt van verschillende zaken af. Gaat het om een autoaccu, dan kan dit wel enkele uren duren. Terwijl de accu van een elektrische fiets in minder tijd is opgeladen.

Acculader – Druppellader

De werking van een accu

Een accu bestaat uit een kunststof bak die gevuld is met zwavelzuur. Hierin bevinden zich een aantal dunne loodplaatjes. Het lood zit dus in het zwavelzuur, aan de hand hiervan en staat er een chemische reactie. Het lood wordt omgezet in loodsulfaat. Er zitten positieve en negatieve platen in de accu waardoor er een spanningsverschil ontstaat. Dit levert de energie.

Een accu kun je opladen, hiervoor is een acculader nodig. De grootste fout die mensen maken is de aanschaf van een goedkope oplader. Een gel accu kun je bijvoorbeeld niet op een gewone oplader aansluiten. Bovendien moeten de lader over voldoende capaciteit beschikken.

Acculader voor auto

Voor de auto heb je altijd een speciale acculader nodig. Vaak kom je dan bij de 6 tot 12 volt modellen uit. Hier betaal je tussen de € 50 en € 125 voor. De druppellader is geschikt voor de auto, motor, scooter, camper en boot. Je kunt hem dus voor verschillende voertuigen gebruiken.

Bekijk druppel laders

Lader voor de elektrische fiets

Let op want voor het opladen van de accu van de elektrische fiets heb je weer een andere lader nodig. Een fiets acculader kost tussen de € 45 en € 60. De meeste modellen zijn geschikt voor bijna alle fiets accu’s. Let hierbij goed op de specificaties, dit staat altijd bij het product aangegeven.

Naar fiets accu laders

Hoe lang duurt het voor accu vol is?

Inmiddels komen we bij de volgende vraag uit: “hoe lang duurt het voor de accu vol is”? Het volledig opladen van een auto accu duurt tussen de 8 en 10 uur.

Heb je een elektrische auto dan duurt het opladen van de accu tussen de 4 en 8 uur. Wanneer je gebruik maakt van een publieke oplaadpaal dan bedraagt de gemiddelde tijd voor het opladen 4 uur. Thuis ben je 8 tot 10 uur met opladen bezig. Maak je gebruik van een snellader dan kan de accu in een uurtje tijd al zijn opgeladen.

Het opladen van de accu van een e-bike of elektrische fiets vraagt minder tijd. Een en ander is afhankelijk van de capaciteit van de accu. Maar ook welke oplader je gebruikt. Heeft de accu een capaciteit van 200 Wh en maak je gebruik van een standaardlader dan moet je rekenen op een op laadtijd van 3 uur. 300 Wh duurt 4 uur en 600 Wh duurt ongeveer 8 uur. Het gaat dan om het volledig opladen tot 100%. Wanneer je gebruik maakt van een snellader dan wordt de tijd met ongeveer 30% verkort.

Opladen van gereedschap

Hoe lang duurt het opladen van een accu boormachine van Bosch of een ander merk? Bij Bosch gereedschap bedraagt de oplaadtijd tussen de 20 minuten en 50 minuten. Een Makita batterij moet tussen de 18 minuten en 30 minuten opladen. Let op want een en ander is weer afhankelijk van de capaciteit van de accu. Maar ook hoe leeg de accu is en hoe vol je hem wil hebben. Daarnaast speelt de oplader ook een belangrijke rol.

Is een nieuwe accu opgeladen?

Je koopt een nieuwe accu. Dit kan voor de auto, scooter, elektrische fiets of gereedschap zijn. Is een nieuwe accu opgeladen? Ja, deze is voor ongeveer 80% opgeladen. Je kunt hem dus direct in gebruik nemen. Het is aan te raden om de accu de eerste drie keer volledig leeg te laten lopen, indien dit ook mogelijk is. Bij een autoaccu zal dit niet zo snel gebeuren.

De eerste drie keer moet je de accu weer volledig opladen. Gebruik in dit geval nooit een snellader. Pas na de derde keer kun je de accu ook aan een snellader koppelen. Bovendien hoef je hem dan niet meer voor 100% op te laden.

Zoveel km moet je rijden om je accu op te laden

Hoe lang duurt het voor de accu vol is? Gaat het om een autoaccu en is deze helemaal leeg? Dan hoef je hem alleen maar te ‘activeren’.  Je laadt de accu middels startkabels of een acculader op, dit hoeft maximaal een kwartier. Hierna ga je met de auto of het voertuig rijden. Door te rijden wordt de accu verder opgeladen.

Hoeveel km moet je rijden om de accu op te laden? Je moet minimaal 25 km rijden zonder tussendoor overal te stoppen. Hoe minder je stopt hoe beter dit is. Neem dus bij voorkeur een route over de autosnelweg. Wanneer je korte ritjes maakt of veel tussenstops dan wordt de accu niet voldoende opgeladen.

Dit moet je doen als de accu leeg is

Helaas, je ervaart een lege accu. Gaat het om een voertuig dan kom je stil te staan. In dit geval heb je een hulpauto nodig. Het is hierbij belangrijk dat de hulpauto ongeveer dezelfde grootte als de pechauto heeft. Verbind de accu’s van de hulpauto en de pechauto middels startkabels aan elkaar. Let hierbij op de juiste aansluiting.

Start de hulpauto en hierna de pechauto. Laat gedurende minimaal 5 minuten de motoren draaien. Zet bij allebei de auto’s de achterruitverwarming met de blower aan. Dan pas haal je de startkabels weg, zo voorkom je beschadiging van het elektronisch gedeelte van de auto.

Hierna moet je nog minimaal 25 km rond gaan rijden, met de pechauto natuurlijk. Heeft de scooter, brommer of elektrische fiets een lege accu? Gebruik voor scooter of brommer een druppellader. De elektrische fiets accu leg je aan de bijbehorende oplader.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Zo lang duurt het voor accu vol is
Schuiven naar boven