Geurdetectie bij stankoverlast

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je ruikt iets vreemds in huis of in het bedrijfspand. Dit kan van alles zijn, van een rioolprobleem tot een gaslek. Soms ruikt je het alleen tot een bepaald gebied, of lijkt het van buiten te komen. Je ruikt het alleen bij warm of juist bij koud weer, of wanneer het vochtig is. Er kunnen dus verschillende oorzaken zijn. Geurdetectie achterhaalt het probleem.

Een geuronderzoek in huis

Vreemde luchtjes komen ergens vandaan, dat is een feit. De vraag is alleen waar ze precies vandaan komen of wat de oorzaak hiervan is. Dit is alleen te achterhalen middels een geuronderzoek in huis (of het bedrijfspand).

Dit geuronderzoek, ook wel geurdetectie genoemd, kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Het eenvoudig onderzoek gebeurt aan de hand van een camera en een goede neus. De camera kijkt of er ergens een lekkage aanwezig is of iets ligt te rotten. De goede neus vangt de lucht op.

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van geavanceerde meetapparatuur. Hierbij wordt onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van geurcomponenten.

Tip: luchtreiniger voor een schoon binnenklimaat – prijzen

Stank in huis opsporen

Geurdetectie is nodig wanneer stank in huis hevig aanwezig is en door ventilatie niet verdwijnt. Het is ook een zinvol onderzoek wanneer je zelf de oorzaak niet kunt opsporen. Overweeg je geurdetectie bij stankoverlast uit te voeren? Bekijk eerst de meest voorkomende oorzaken van vieze stank in huis. Het kan je helpen om zelf de stank op te sporen en te verwijderen.

Afkomstig uit de riolering

Een grote veroorzaker van stankoverlast is de riolering. Het er niet om het water in het riool maar de fecaliën (ontlasting) en ander organisch afval. Deze geur komt vrij wanneer de riolering al lange tijd droog staat. Bijvoorbeeld wanneer je het toilet, de wasbak of het bad een tijdje niet hebt gebruikt. In dit geval kun je het beste regelmatig doorspoelen, hiermee verdwijnt de stank.

Er kan ook sprake zijn van een lekkende of gescheurde riolering. Of een verstopping, waardoor rioolgassen naar boven komen en zich door de woning verspreiden.

Rottend hout

Ga je neus achterna en keek eens kritisch naar houten constructies. Soms veroorzaakt rottend hout een zeer nare lucht. Vaak is er ook sprake van een vochtprobleem, en dat veroorzaakt rotten van het hout. Daar waar rottend en vochtig hout aanwezig is, kunnen er ook insecten zijn. Wees hierop bedacht.

Bekijk houtworm bestrijdingsmiddelen

Vuil wasgoed

Niet altijd is een geurdetectie onderzoek nodig, want soms ligt de oorzaak en de oplossing heel erg voor de hand. Ruik eens in de wasmanden met vuil wasgoed. Wanneer wasgoed vochtig is en het blijft een tijd liggen, dan kan dit ontzettend gaan stinken. Vooral in de zomermaanden komt dit probleem sneller voor.

Verder kan vuil wasgoed dat ergens op de grond ligt ook een vieze lucht verspreiden. Vooral op slaapkamers komt dit regelmatig voor. Kijk ook even naar het vaatdoekje in de keuken, hoe vaak vervang je dit? Dit zou eigenlijk elke dag moeten zijn. Een vaatdoekje bevat namelijk ontzettend veel bacteriën en kan al binnen enkele uren gaan stinken.

Baby of huisdieren

Zowel baby’s als huisdieren kunnen voor stankoverlast zorgen. Denk maar aan vieze luiers van de baby, braaksel, ontlasting en urine van huisdieren of de stinkende vacht van een huisdier. Vaker verschonen, schoonmaken en afval in de buitencontainer gooien, dat is de meest eenvoudige oplossing voor dit probleem.

Stank afkomstig uit een stofzuiger

Heb je net het huis gestofzuigd en ervaar je een nare lucht? Dan zou dit ook van de stofzuiger afkomstig kunnen zijn. Vaak komt het omdat de stofzuigerzak of de bak vol is, of het filter niet goed of regelmatig wordt schoongemaakt. Het is echt belangrijk dat je wekelijks onderhoud aan je stofzuiger pleegt. Hiermee voorkom je de verspreiding van fijnstof en stank.

Roken of koken door de buren

Wanneer de afzuiging van de buren op jouw tuin of vlakbij de woning uitkomt, dan kun je op stankoverlast ervaren. De luchtjes van de buren worden namelijk via je ventilatierooster of openstaande raam naar binnen geblazen. Heel vervelend, en vaak is hier niet direct een oplossing voor. Behalve aan de buren vragen of ze hun afzuiging eventueel kunnen verplaatsen.

Sportkleding of sportschoenen

In sportkleding en sportschoenen kan een nare zweetlucht hangen. Dit geldt ook voor normale schoenen, wanneer je last hebt van zweetvoeten. Het is vaak lastig om de zweetlucht eruit te krijgen, maar hij kan wel zeer doordringend zijn. Zo erg zelfs dat je een geurdetectie onderzoek uit wil laten voeren.

Zweetlucht krijg je uit kleding met behulp van azijn. Wanneer je last hebt van stinkende schoenen dan kun je het beste wat water, afwasmiddel en azijn met elkaar mengen en een doekje gedrenkt in deze vloeistof een nacht in de schoenen laten staan.

De kosten voor geurdetectie

Stankoverlast in huis is vaak afkomstig uit:

  • Leidingwerk of riolering,
  • Convectorputten
  • Ontluchtingspijpen
  • Kruipruimte
  • Tussen de muren, vloerplanken of boven het plafond, prullenbak of container

De kosten voor geurdetectie met camera begint vanaf € 90. Voor geurdetectie met rookgenerator betaal je vanaf € 145. Let op want de prijs kan oplopen naar meer dan € 250. Laat je het onderzoek door een bedrijf uitvoeren, dan is het belangrijk om vooraf naar de exacte prijs te vragen, dus ook inclusief voorrijkosten en andere bijkomende kosten.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Geurdetectie bij stankoverlast
Schuiven naar boven