Kerstlichtjes – batterij of netstroom

Bijgewerkt: 25 november 2022

De beste kerstlichtjes voor binnen en buiten. Met ledlampjes ga je voor een sfeervolle uitstraling. Energiezuinig en kostenbesparend, daarom kies je voor led kerstlichtjes. Je hebt kerstlampjes op batterij of netstroom. Maar ook in verschillende kleuren (of gewoon warmwit). Waar moet je voor kiezen? Hieronder enkele leuke ideeën en praktische tips.

Kerstlichtjes oftewel kerstlampjes

Kerstlichtjes noem je ook wel kerstlampjes. Vaak wordt hier een lichtsnoer met honderden lampjes mee bedoeld. Geschikt voor het verlichten van de kerstboom, de gevel, op de vensterbank of om kerstfiguren mee te maken. Er is heel veel mogelijk met kerstlichtjes.

Kerstverlichting voor binnen of buiten

Let bij aankoop van kerst lichtjes goed op of deze geschikt zijn voor alleen binnen of ook voor buiten. Wil je namelijk buiten de kerstboom, een struik of de gevel verlichten dan heb je hier speciale kerstlichtjes voor nodig. Deze hebben een minimale IP 23 waarde. Dit betekent dat de kerstlichtjes goed bestand zijn tegen vocht aan natuurlijk tegen kou of UV-zonlicht.

De leukste ideeën met betrekking tot kerstlichtjes

Kerstlichtjes kopen? Hieronder vind je de beste kerstverlichting. Maar eerst wat leuke ideeën voor je kerstlichtjes.

Kerstboom: hoeveel kerstlampjes heb ik nodig?

Wanneer je kerstlichtjes voor de kerstboom koopt dan heb je een minimale hoeveelheid lampjes nodig. Maar ook een maximale hoeveelheid. Het hangt er een beetje vanaf hoe groot de boom is en of je voor een standaard of een volle verlichting gaat. Daarom vind je hieronder een praktisch overzicht.

  • 180 cm hoog: 700-1000 lampjes (14 m tot 20 m lengte)
  • 210 cm hoog: 800-1250 lampjes (16 m tot 25 m lengte)
  • 240 cm hoog: 1000-1750 lampjes (20 m tot 35 m lengte)
  • 300 cm hoog: 1500-2500 lampjes (30 m tot 50 m lengte)

Maar let op, het gaat hier om standaard clusterverlichting. Heb je kerstlichtjes met ongeveer 18 lampjes per meter, iets dat een stuk minder is, dan zul je merken dat je ook minder lampjes gebruikt. Eigenlijk zou je gewoon de lengte van het aan moeten houden, zie hierboven.

Bekijk populaire kerstverlichting

Kerstlichtjes op de vensterbank

Weet je dat het ook heel leuk is om kerstlichtjes op de vensterbank neer te leggen? Je kunt ze natuurlijk als een slang op de vensterbank leggen maar er zijn nog veel meer leuke ideeën. Zet bijvoorbeeld huisjes op de vensterbank en laat hier de kerstlichtjes doorheen lopen. Zo hoef je geen losse verlichte huisjes te kopen.

Hang een kerstkrans voor het raam en gebruik de kerstlichtjes om deze mooi te versieren. Je kunt met de kerstlichtjes ook een kerstboodschap op het raam schrijven, hoewel dit een stuk lastiger is. Je hebt hier namelijk ijzerdraad voor nodig of je plakt de letters met plakband op het raam. Een hele zware klus.

Leg een guirlander op de vensterbank en wikkel hier de kerstlampjes omheen. Genoeg ideeën om van je vensterbank of raam iets vrolijks te maken.

Langs de wand of de gevel

Heb je er al over nagedacht om kerstlichtjes te gebruiken om de wand of gevel te verlichten? In de woonkamer staat het leuk boven een spiegel of dressoir. Maar ook langs de trapleuning, naast een deurpost of overdwars door de kamer.

Kerstlichtjes worden ook veel gebruikt voor het verlichten van de gevel. Koop dan altijd speciale kerstlichtjes voor buiten. Hang deze bij voorkeur onder de dakgoot. Hierdoor zijn de kerstlichtjes goed beschermd tegen regen of sneeuw. Bovendien wil lichtje op deze manier de gevel heel erg mooi. Je woning of het pand hul je in kerstsferen.

Naar kerstlichtjes voor buiten

De tafel versieren met kerstlichtjes

De kerstmaaltijd, hoe dek je de tafel? Veel mensen gebruiken een speciaal pers tafelkleed, maar je kunt de tafel nog veel leuker aankleden. Maak met kerstlichtjes een tafelloper. Hierbij leg je in het midden een dubbele rij van kerstlampjes. Origineel en ontzettend sfeervol.

Je kunt ook kerstlichtjes op batterij kopen en hier ieder bord mee versieren. Zorg dan wel dat het om kleine snoertjes gaat. Je hebt lichtsnoeren van 40-50 cm lengte, dit is meer dan voldoende.

Kerstlampjes in de vorm van een kaars

Houd je van een authentieke maar toch sfeervolle uitstraling? Kies dan voor kerstlichtjes in de vorm van een kaars. Vroeger zag je die bij iedereen in de kerstboom, tegenwoordig kiezen mensen liever voor kleine ledlampjes.

Zonde want de kaars kerstlichtjes brengen sfeer in huis. Zonder het risico van vuur want deze kaars lampen zijn gewoon ledlampen. Energiezuinig, kostenbesparend en met een lange levensduur. Ideaal voor het verlichten van de kerstboom of de guirlander. Vanwege het bijzondere design zijn deze lampjes minder geschikt voor op de vensterbank of langs een wand of gevel.

De beste kerstlichtjes

Natuurlijk ga je voor de beste kerstlichtjes. Dus niet iets van AliExpress of de Action want dit gaat vaak snel kapot. Het is allereerst belangrijk dat de kerstlichtjes goedgekeurd zijn. Producten die je in Nederland koopt zijn voorzien van een Europees keurmerk.

Daarnaast let je op de lichtkleur. Veel kerstlichtjes hebben een warm witte kleur. Maar je hebt ook gekleurde lampjes. Dit is ideaal voor het verlichten van de kerstboom maar misschien minder geschikt voor langs de gevel. Met gekleurde lampjes wordt alles een beetje druk. Op zich kan dit maar je moet het dan wel combineren met neutrale verlichting en decoratie.

Het aanbod met betrekking tot de beste kerstlichtjes verandert regelmatig. De ene keer gaan mensen voor een lichtgordijn, de andere keer voor een lichtslang, rendier, lichtsnoer, buitenverlichting of wat dan ook.

Hoe kerstlichtjes in boom hangen?

Je hebt kerstlichtjes gekocht. Hoe kerstverlichting ophangen in de kerstboom? Zorg eerst dat de kerstboom staat. Kies de kleuren uit. Werk bij voorkeur met maximaal twee kleuren die goed bij je interieur passen. Controleer vooraf of de kerstlichtjes werken, anders ben je straks voor niets bezig.

Werk van boven naar beneden toe aan hang de kerstlichtjes in de boom. Zet daarna de kerstverlichting aan en neem een beetje afstand. Zo zie je of de kerstlichtjes goed verdeeld zijn. Sommige kerstlampjes kun je in de takken ‘vastknijpen’ maar met de meeste snoeren is dit helemaal niet nodig. Ze blijven zo ook wel op de takken liggen. Kerstlichtjes in de vorm van een kaars moet je wel vastzetten, de kaars moet immers goed rechtop staan.

Extra tip: duw een paar lampjes wat dieper in de boom. Zo creëer je diepte en een mooi 3D-effect. Pas nadat de kerstlichtjes in de boom hangen kun je de rest van de versiering aanbrengen zoals slingers en kerstballen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Kerstlichtjes – batterij of netstroom
Schuiven naar boven