Waar kerstboom kopen? Kooptips

Bijgewerkt: 22 november 2022

Waar een kerstboom kopen? Vroeger ging je naar de plaatselijke boer. Tegenwoordig koop je kerstbomen bij het tuincentrum, de bouwmarkt of gewoon online. Waar je een kerstboom koopt hangt er ook vanaf wat je precies zoekt. Daarom vind je hieronder de meest praktische kooptips.

Miljoenen Nederlanders kopen een kerstboom

Begin november is het zover: de eerste Nederlanders kopen een kerstboom. In dit geval een kunstkerstboom want een echte boom overleeft het niet zo lang. De beste tijd om een echte kerstboom te kopen is tussen 1 en 15 december. Het hangt ook een beetje van het ras af, de Nordmann boom behoudt veel langer zijn naalden dan andere rassen.

Ondanks dat ruim de helft van de Nederlanders een kunstkerstboom heeft worden er jaarlijks toch velen verkocht. Want ook een kunstkerstboom heeft niet het eeuwige leven.

Waar kerstboom kopen?

De vraag is waar je een kerstboom moet kopen. Is het beter om deze bij de plaatselijke boer te halen, een kunstkerstboom bij het tuincentrum of bestel je deze liever online?

Waar kerstboom kopen? Bekijk de verkooppunten en wat de beste optie zijn.

Kerstboom bij het tuincentrum (Intratuin, Hornbach, BijSTOX etc)

Nederland telt voldoende tuincentra. De meest bekende zijn Intratuin, Hornbach en BijSTOX. Maar er zijn ook veel lokale tuincentra. Denk hierbij ook aan Europatuin, de Boerenbond/ Wellkoop of Groenrijk.

In een tuincentrum vind je altijd echte kerstbomen maar ook kunstkerstbomen. De kwaliteit is bij het tuincentrum goed. Dit komt omdat ze alleen de beste kerstbomen inkopen.

De prijs die je bij een tuincentrum betaalt is vaak wel een stuk hoger dan elders. Aan de andere kant heb je voldoende keuze. Bovendien biedt een tuincentrum een leuk dagje uit. Nog een bijkomend voordeel: bij een tuincentrum koop je niet alleen een kerstboom maar ook de complete versiering.

Bekijk aanbod kerstversiering

Waar kerstboom kopen: bij een bouwmarkt (Gamma, Praxis, Karwei)

Vroeger was een bouwmarkt ook echt een bouwmarkt, met alleen bouwmaterialen en gereedschap. Tegenwoordig vind je bij een bouwmarkt zoals je Gamma, Praxis of Karwei ook een kerstboom. Het aanbod is hier wel beperkt.

Je hebt keuze uit een paar echte kerstbomen maar ook wat kunstkerstbomen. Deze bomen zijn bij een bouwmarkt voordeliger dan bij een tuincentrum (zelf even controleren). Nadeel is dat je weinig keuze hebt. Ook verkoopt een bouwmarkt over het algemeen geen tot zeer weinig kerstversiering. Kerstlampjes zullen ze wel weer hebben, alhoewel ook geen heel groot aanbod.

Kerstboom kopen bij woonwinkel (IKEA, Blokker, HEMA)

Je zou het bijna niet denken maar ook woonwinkels verkopen af en toe kerstbomen. Hier vind je geen echte kerstboom maar wel een kunstkerstboom. Behalve bij de IKEA, want die hebben jaarlijks een kerstboomactie.

De kerstboomactie van IKEA houdt in dat je een echte Nordmann kerstboom voor € 1 koopt. Eigenlijk is de actie iets meer omstreden want je betaalt € 20 voor de kerstboom. Maar je krijgt er bij aankoop een IKEA actiepas ter waarde van € 19 bij. Zo kost de kerstboom uiteindelijk nog maar € 1. Tenzij je de actiepas helemaal niet gebruikt, dan kost de boom je toch nog € 20.

Woonwinkel/ huishoudzaak Blokker verkoopt kunstkerstbomen. Je hebt hier keuze uit een aantal bomen die redelijk geprijsd zijn. De modellen zijn niet zo mooi, de bomen zien in ieder geval niet levensecht uit. Maar dat kan ook niet voor die lage prijs. Ditzelfde geldt voor de kerstbomen van de HEMA.

Wanneer je bij een woonwinkel koopt vind je vaak ook voldoende kerstversiering, zo haal je alles bij een en dezelfde winkel. Het aanbod is beperkt en de kwaliteit van de bomen is niet al te best.

Een kerstboom online kopen

Steeds meer fysieke winkels zijn ook online bereikbaar. Daarnaast groeit het aantal webshops wekelijks. Waar kerstboom kopen? Online natuurlijk. Grootste voordeel hiervan is dat je heel veel keuze hebt. Bovendien kun je goed vergelijken met betrekking tot model, kwaliteit en prijs.

Nog een voordeel van online kopen is dat je de deur niet uit hoeft. De postbezorger brengt de boom tot aan de deur. Je moet hem alleen zelf op te zetten, misschien dat postbezorgers dit in de toekomst ook gaan doen (grapje hoor).

Nadeel aan online een kerstboom kopen is dat je deze niet direct kunt bekijken en betasten. Maar je hebt een zichttermijn van 14 dagen dus wanneer het je niet bevalt stuur je de boom gewoon terug. Online ben je vaak voordeliger uit dan wanneer je in een winkel iets koopt. Dit komt omdat webshops geen hoge kosten maken.

Bekijk online kerstbomen

Voor- en nadelen van een echte kerstboom

Je weet nu waar je een kerstboom kunt kopen. Wat zijn de voor- en nadelen van een echte kerstboom? Voordeel is dat deze er levensecht uitziet want hij is ook levensecht. Een lekkere dennengeur in je woning en naalden die gezellig uitvallen (en in je sokken blijven hangen).

Wanneer je het goed aanpakt kun je de boom na de feestdagen terug in de volle grond plaatsen. Zo is deze weer herbruikbaar. Kies bij voorkeur voor een boom met kluit, zonder wortels kun je hem ook niet in de grond terugplaatsen. Bovendien blijft een boom met kluit langer mooi.

Naar echte kerstbomen

Wanneer de boom in een plastic pot (met kluit) wordt verkocht dan heeft deze een hogere overlevingskans. Nadeel van een echte kerstboom is dat je hier meer werk aan hebt. Bovendien kom je vroeg of laat overal dennennaalden tegen en moet je na de feestdagen weer van de boom af.

Voor- en nadelen van een kunstkerstboom

Steeds meer mensen kiezen voor een kunstkerstboom. Je hebt losse kunst kerstbomen maar ook compleet met lichtjes, ja en zelfs met versiering. Gemak dient de mens. Voordeel van een kunstkerstboom is dat deze een zeer lange levensduur heeft. Bovendien zien veel modellen er levensecht uit. Ook vallen er geen naalden uit, hoewel dit na een aantal jaar toch een beetje gebeurt. Maar dan minimaal.

Bekijk kunstkerstbomen

Nadeel van een kunst kerstboom is dat deze duurder in aanschaf is. Betaal je voor een echte kerstboom tussen de € 20 en € 40, een goede kunstkerstboom kost al snel € 150 of meer. Maar hij gaat wel minstens 10 jaar lang mee, dus dat geld verdien je ook weer terug.

Een ander nadeel is dat je misschien ooit uitgekeken raakt op het model. Of je wil een grotere of kleinere kerstboom. Dan moet je toch weer een nieuwe kunstkerstboom kopen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Waar kerstboom kopen? Kooptips
Schuiven naar boven